ISTRAŽIVANJA

Sarajevo na nivou indijske Kolkate!

Sarajevo zauzelo tek 156. poziciju u svijetu

E. HALIMIĆ

8.4.2018

Glavni grad Bosne i Hercegovine zauzeo je 156. mjesto na najnovijoj rang-listi istraživačke kuće “Mercer”, koja već dug niz godina rangira gradove po kvalitetu života.  

Rejting je sastavljen na osnovu više relevantnih faktora, kao što su privredno okruženje, smještaj, pristup zdravstvenim uslugama, prirodno okruženje, rekreacija, socio-kulturno okruženje...

Beč na vrhu

U ovogodišnjem rejtingu ocjene je dobio ukupno 231 grad, a plasman na 156. mjesto svrstao je Sarajevo u istu ravan s glavnim gradom Gvatemale ili s indijskim gradom Kolkata (do 2001. Kalkuta, op. a.). Najboljim za život proglašen je Beč, a zatim slijede Cirih i Okland na Novom Zelandu, najlošiju poziciju zauzeo je Bagdad, slijede Bangi (glavni grad Centralnoafričke Republike, op. a.) i jemenski glavni grad Sana.

Sociolog Srđan Vukadinović kazao je za “Avaz” da istraživanje kvaliteta života ne podrazumijeva više samo ekonomsku osnovicu života.

Vukadinović: Kazniti vlast na izborima

- Pozicija koju Sarajevo zauzima, trebala bi zabrinuti građane i elite. Po svoj prilici, elita se mnogo više brine o sebi i da dobije još jedan mandat, a ne o kvalitetu života građana. Mjesto na ovoj ljestvici mnogo više ovisi o političkoj volji nego o građanima. Stoga bi građani morali pola godine prije izbora postaviti zahtjeve kad je u pitanju kvalitet života – smatra Vukadinović.   

On ističe da, kad je Sarajevo ovako loše plasirano, onda nije teško zamisliti kako manje sredine u BiH funkcioniraju. 

Politički život

- Znamo za mnoga mjesta u BiH koja još nemaju struju ili vodu, a da ne govorimo o pristupu zdravstvenim uslugama i tako dalje. Stoga građani trebaju na izborima pokazati nezadovoljstvo i trenutne vlastodršce iznenaditi i izbaciti ih iz političkog života ove zemlje – naglasio je Vukadinović.

Ekonomista Muris Čičić ističe za naš list da ova pozicija odražava pravo stanje u Sarajevu.

Čičić: Moramo poboljšati ekonomske prilike u BiH

- Da bismo napredovali, moramo poboljšati ekonomske prilike u BiH. U ovom rejtingu ima mnogo kriterija koji su ekonomski motivirani. No, mislim da ne možemo sve svaliti na vlast, jer ima tu kriterija i čistoće i ljubaznosti građana, a to je do stanovnika glavnog grada – istaknuo je akademik Čičić. 

On dodaje da u BiH ima i manjih mjesta koja su fina za život, ali se opet sve svodi na ekonomsku situaciju.

Ljubljana najbolja u regiji

Kad je riječ o gradovima iz regije, najbolje je plasirana Ljubljana na 75. mjestu, slijedi Zagreb na 98., Beograd na 139. mjestu. Iznenađenje ovogodišnjeg istraživanja su svakako dva najveća grada u Rusiji - Moskva se plasirala na 167. mjesto, a Sankt Peterburg se našao na 173. mjestu. Od gradova iz regije, najlošije je plasirana Tirana (176. mjesto).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.