GORAŽDE

Delegacije JP ''Autoceste FBiH'' i Vlade BPK o početku izgradnje tunela Hranjen

Fena

9.4.2018

Predstavnici Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i JP ''Autoceste FBiH'' sastat će se danas u Goraždu da bi razgovarali o 190 miliona KM vrijednom projektu, tunelu Hranjen, koji će za pola smanjiti udaljenost između glavnog grada BiH i Goražda. 

Rok za izgradnju tunela Hranjen je 36 mjeseci, a već je raspisan tender za prvu fazu izgradnje - proboj tunela i postavljanje podgrade, što je ujedno i najznačajniji i najzahtjevniji dio izgradnje ovakvog objekta. Cijena izgradnje u prvoj fazi je 70 miliona KM.

Kako je saopćeno iz JP ''Autoceste FBiH'', izgradnja tog tunela predstavlja historijski projekt za Goražde jer će se cestovna udaljenost grada na Drini i Sarajeva sa sadašnjih 95,6 smanjiti na 56 kilometara. 

S obzirom na kvalitet nove trase, vožnja između Sarajeva i Goražda će trajati svega 45 minuta umjesto dosadašnjih sat i po.

U delegaciji JP ''Autoceste FBiH'', koju će predvoditi direktor Adnan Terzić, bit će izvršni direktor za projektiranje i građenje Jasmin Bučo te izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove Ivica Ćurić, dok će, uz premijera BPK Goražde Emira Okovića, domaćine predstavljati ministri iz Kantonalne vlade i rukovodstvo Skupštine, saopćeno je iz Pres-službe JP ''Autoceste FBiH''.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.