BIH

Otvoreno pismo očeva nastradalih studentica Selme i Edite: Mi ćemo istrajati i dočekati presudu

Selma Agić i Edita Malkoč

Piše: Az. M.

9.4.2018

Povodom 18 mjeseci od tragične smrti studentica Filozofskog fakulteta u Sarajevu Selme Agić iz Bugojna i Edite Malkoč iz Bosanske Krupe, otvorenim pismom oglasili su se njihovi očevi Amir Agić i Enes Malkoč. Studentice je Golfom usmrtio Sanjin Sefić, kojem je u toku suđenje u Kantonalnom sudu u Sarajevu. 

- Proteklo je 18 mjeseci otkako Selma i Edita više nisu s nama, 18 mjeseci ispunjenih tugom, neizvjesnošću, čekanjem, odlascima, vraćanjem. Od noći 10. oktobra 2016. godine, kad su izgubile život, o čemu smo saznali kroz medije, do danas, ništa nije drugačije. Krivac za njihovu smrt još nije osuđen - navodi se u otvorenom pismu.

Agić i Malkoč u sudnici

Očevi ne kriju ogorčenje, navodeći da su nekoliko puta prešli stotine kilometara do Sarajeva da bi im kazali da je suđenje odgođeno.

- Prošle godine 17. jula suđenje je počelo ispočetka – kao da se devet mjeseci između njihove smrti i tog trenutka nije ni desilo. Kao da devet mjeseci nismo dolazili u sudnicu, po vrućini, u postu, bolesti, da bismo pokazali da ćemo se za naše kćerke boriti koliko god treba. Koliko god vremena da prođe, ono što svi znaju o Selmi i Editi, ne može se promijeniti. Njihova dobrota, poštenje, vedrina i toplina ostaju u sjećanju porodica i prijatelja bez obzira na vrijeme. Ali, ko će poslije ovoliko vremena vjerovati u pravdu, Sud i istinu? Osamnaest mjeseci, više od 500 dana, Sud se bavi pitanjem: Je li Sanjin Sefić kriv? Već svi u ovoj državi znaju da je prošao kroz crveno, da je vozio više od 100 kilometara na sat, da ih je ubio i pobjegao.

Mi nećemo bježati. Mi ćemo čekati i dočekati presudu i dalje ponosni na ono što su naše kćerke bile. Iako pravde nikad neće biti, počinilac mora biti osuđen u nadi da više nikad niko neće pobjeći ni ubiti na pješačkom prijelazu – navodi se na kraju otvorenog pisma Amira Agića i Enesa Malkoča.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.