BIH

Predsjedništvo HNS-a danas o prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH

Srna

9.4.2018

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić najavio je da će se Predsjedništvo HNS-a danas izjasniti o prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH u vezi s kojim su se prošle sedmice dogovorili SDA, SDP BiH, SBB i DF.

Napominjući da taj prijedlog u suštini traži izmjene Ustava Federacije BiH (FBiH) i BiH te da odluka Ustavnog suda BiH, po njegovoj apelaciji o načinu izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, traži da se uskladi Izborni zakon s Ustavom BiH, Ljubić je rekao da uopće nema smisla izjašnjavati se o detaljima tog prijedloga. 

- Sigurno je da će se odbiti razgovor o takvom prijedlogu. Treba ići ka prijedlozima koji će označiti implementaciju odluke Ustavnog suda BiH. Očekujemo da međunarodna zajednica u tom smislu pokuša biti medijator. Još ima vremena, ako ima volje, a, ako je nema, onda vrijeme nije nikakav faktor - napomenuo je Ljubić.

Na pitanje - šta ako se u narednih 20 dana ne postigne dogovor i Izborni zakon izmijeni do raspisivanja izbora u maju, Ljubić je rekao da BiH sigurno ulazi u institucionalnu krizu, jer neće biti moguće uspostaviti vlast na nivoima FBiH i BiH.

- Neće se moći formirati Parlamentarna skupština. Dakle, BiH ulazi u duboku institucionalnu, ustavnu, a, bojim se, i sigurnosnu krizu - rekao je Ljubić za "Euroblic".

On je ocijenio da je ovo sada pitanje za EU i garante Dejtonskog sporazuma i njegove potpisnice, konkretno za Srbiju i Hrvatsku, koje su uz BiH najviše zainteresirane da se osigura stabilnost u regionu. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.