ZENICA

Ukazati na važnost obrazovanja i kvalitetne zdravstvene zaštite Roma

Fena

9.4.2018

U okviru obilježavanja Svjetskog dana Roma, zeničko udruženja građana "Romano centro" i Gradska biblioteka Zenica priredili su, u "Američkom kutku" ove ustanove, tradicionalni prigodan program tokom kojeg je rezimiran rad u prethodnoj godini i najavljene naredne aktivnosti ovog udruženja.

Gostima je o značaju Svjetskog dana Roma govorio direktor Biblioteke Midhat Kasap, koji je istakao da je romska populacija značajno brojnija od podataka iz posljednjeg popisa stanovništva u BiH. Na području Zeničko-dobojskog kantona, prema popisu, živi oko 3.150 Roma, a najviše ih je u gradu Zenici, Kaknju i Zavidovićima.

Predsjednik Udruženja "Romano centro" Salko Musić, istakao da se najbrojnija nacionalna manjina u Bosni i Hercegovini i dalje bori s istom višegodišnjom problematikom, a najteža situacija je s obrazovanjem mladih i ostvarivanjem kvalitetne zdravstvene zaštite.

- Mi nastojimo kroz različite projekte, prije svega mladima ukazati na važnost obrazovanja, ali moramo se brinuti i o kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti za koju moramo naći najefikasniji sistem koji će nam pomoći. Novca u zdravstvenom sektoru ima, ali se mora uraditi kvalitetan program prema kojem će ova populacija imati stalnu zdravstvenu zaštitu. Istovremeno problem na području Kantona i grada je velika nezaposlenost, što je posebno izraženo sa zapošljavanjem ove manjiske grupe - rekao je Musić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.