KONJEVIĆ-POLJE

Bosance i Italijane povezuje dobra kuhinja, pa vole i mnogo pojesti

Gosti oduševljeni gostoprimstvom ( M. Muhamedbegović)

M. Mu.

10.4.2018

Članovi organizacije „ISCOS Emilia Romagna“ iz Italije i članice Udruženja žena "Jadar" održali su u bratunačkom selu Konjević-Polje radionicu za žene pod nazivom "Pasta i pita mira". Učestvovale su još i žene iz Sarajeva, Podrinja, Konjica, Zenice i Vareša.  

- Razmišljajući i pokušavajući da napravimo neke nove stvari, shvatili smo da ima nešto što povezuje Bosnu i Italiju. To je zasigurno kuhinja, jer i mi i oni volimo dobro pojesti. Već nekoliko puta naše aktivistkinje su bile u posjeti Italiji, tako se rodila zamisao za ovu radionicu, da razmijenimo iskustva iz kulinarstva – istakla je Selma Hadžihalilović, koordinatorica projekta.

Italijani su Bosankama pokazali kako se pripremaju ravioli, odnosno krpice od tijesta punjene sirom, mesom, špinatom, tikvicama ili nečim drugim.

S druge strane, naše žene gostima su pripremile bosanska slana i slatka tradicionalna jela, poput pita, hurmašica, kadaifa...

Prema riječima direktora međunarodnih programa u italijanskoj organizaciji Andree Kortezija (Andrea Cortesio), njegovi zemljaci oduševljeni su gostoprimstvom bosanskog naroda.

- Za nas je ovo nevjerovatno iskustvo i lijepa prilika da vrijeme provedemo sa ženama iz različitih udruženja u BiH. Ove godine odlučili smo da se intenzivnije uključimo u ojačavanje veza između civilnog društva iz Italije i BiH. Za nas je veoma značajno da sarađujemo sa ženskim udruženjima, zatim organizacijama koje okupljaju osobe s invaliditetom, manjine i slično – poručio je Kortezi.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.