SASTANCI

Čović i Vujanović razgovarali u Mostaru: Odnosi BiH i Crne Gore su odlični

M. H.

9.4.2018

U Mostaru je danas održan sastanak člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića. 

Čović je nakon sastanka istaknuo da danas ne postoji apsolutno nijedno otvoreno pitanje između BiH i Crne Gore te da se čini sve da odnosi između dvije države svaki dan budu na većem nivou.

- Ona ključna pitanja koja smo nekada imali, mogu nam biti za primjer svima, a to je da smo riješili pitanje granice bilateralno, bez bilo kakvog utjecaja odnekud izvana i bio bih presretan kad bismo na sličnoj relaciji mogli riješiti pitanja i s druga dva susjeda. Kad je u pitanju EU, informirao sam Vujanovića o onome što mi danas radimo u BiH, o problemima koje imamo. Zamolio sam ga da nam budu partneri kada je u pitanju naš evropski put. Vjerujem da ćemo mi u naredna dva mjeseca aktivirati MAP, a Crna Gora je danas članica NATO saveza tako da vjerujem da mi možemo danas puno stvari preuzeti, učiti i educirati se s onima koji su prošli taj put - kazao je Čović.

Vujanović je, također, naglasio da su odnosi između BiH i Crne Gore izvanredni te da imaju širok prostor saradnje.

- S mojim prijateljem Čovićem je uvijek bilo zadovoljstvo razgovarati i u svojstvu člana, ali i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. On poznaje region i Crnu Goru i posvetio je mnogo toga da se naprave izvanredni odnosi između naše dvije države. Ja mu zahvaljujem na tome - rekao je Vujanović.

Kazao je da su tokom sastanka razgovarali i o saradnji u oblasti evropskih integracija, ali i o infrastrukturnim projektima.

- Mi smo potpisali i memorandum o saradnji, formirali zajednički odbor i spremni smo da sva naša iskustva prenesemo, da ubrzamo evropski put BiH, znajući da je to ono što je u interesu ne samo BiH nego ukupnog regiona. Kada je u pitanju infrastruktura i njeno unapređenje, konstatirali smo da tu postoji širok prostor saradnje. Vjerujem da će se nastaviti na tim projektima kako bi naši građani bili bliži, kako bi lakše i jeftinije dolazili i kako bi ekonomije bolje sarađivale - kazao je Vujanović.

Nakon Vujanovića, Čović je u svom uredu primio i premijera Republike Bugarske Bojka Borisova (Boyko), a u povodu otvorenja ureda Hrvatske privredne komore u Mostaru u "Kosači" će u 18 sati biti upriličen svečani prijem kojem će prisustvovati i predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.