BIH

Švicarci put oko svijeta započinju iz naše zemlje

Majk i Kerol kraj kamiona kojim će proputovati cijeli svijet

N. Sm.

10.4.2018


U Visokom smo minulog vikenda sreli zanimljiv dvojac iz Švicarske, iz grada Siona, koji se otisnuo na put oko svijeta - u kamionu. Majk Arhimi (Mike Archimi) i Kerol Arletaz (Carole Arlettaz) otkrili su kako su došli na ideju za ovim zanimljivim putovanjem, ali i odakle ideja da putovanje oko svijeta započnu baš iz Bosne i Hercegovine.  

- Kamion i oprema su tu, a nas dvoje prije dvije sedmice krenuli smo na svojevrsni put oko svijeta. Zahvaljujući prijateljima iz Švicarske koji su nam mnogo pričali o Bosni i Hercegovini, a kod kojih smo i odsjeli nekoliko dana, odlučili smo ovo putovanje početi upravo iz vaše zemlje – kazao nam je Majk.

Ovaj dvojac već sedam dana nalazi se u BiH, a proputovali su kroz Brčko, Banju Luku, Doboj, Zenicu, pa su odlučili napraviti kratku pauzu kod prijatelja koji su na odmoru u Sarajevu, a to vrijeme iskoristili su i za obilazak Visokog.

– Imali smo priliku pogledati zanimljiv film o fenomenu piramida i arheološkog čuda u Bosni i to nas je ponukalo da ovu pauzu iskoristimo i posjetimo Visoko – kazali su simpatični Švicarci.

Oni putovanje kamionom nastavljaju kroz Hrvatsku, a u planu je i prolazak kroz Crnu Goru, Albaniju, Grčku i Tursku te Iran, Turkmenistan, Kazahstan, Rusiju, Mongoliju i Kinu. Planiraju proći i kompletnu centralnu Aziju, a zatim se uputiti prema Australiji, potom preko Amerike završiti ovaj veliki krug i nakon dvije godine vratiti se na početnu tačku, u Evropu.

Veoma smo zadovoljni onim što smo u Visokom vidjeli, ali i kompletnom zemljom, kaže Kerol


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.