BIH

Magazinović: Krađa glasova može narušiti i sigurnosnu situaciju u BiH

Piše: S. KURT

10.4.2018

Zastupnik državnog Parlamenta i predsjednik GO SDP-a Saša Magazinović smatra da se u Parlamentu BiH mora otvoriti ozbiljna diskusija o aferama koje potresaju Centralnu izbornu komisiju BiH.

Magazinović je s gradonačelnikom Tirane Erionom Veliajem, šefom delegacije Albanije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Ervinom Bushatijem i izvjestiocem Vijeća Evrope za BiH Sir Rodžerom Gejlom otvorio Međunarodni skup „Zloupotreba javnih resursa u izbornom procesu: ključni izazov za demokratske izbore“, koji se održava u Tirani. Ovaj skup zajednički organiziraju Vijeće Evrope, Kongres regionalnih i lokalnih vlasti i Venecijanska komisija.

Narušeno povjerenje

On je govorio o narušenom povjerenju u izborni proces u Bosni i Hercegovini i istakao nedavne afere koje potresaju Centralnu izbornu komisiju - pokušaj CIK-a da usvoji dokument kojim bi se direktno utjecalo na rezultate izbora, nestanak papira za štampanje glasačkih listića te pokušaj dijela članova CIK-a da utječu na Parlament BiH da ne usvoji izmjene Izbornog zakona kojima se izborni proces nastoji učiniti poštenijim, razlog je da se u Parlamentu otvori ozbiljna diskusija o svemu tome i poduzmu konkretni koraci.

Magazinović je informirao prisutne da je u Bosni i Hercegovini formirana neformalna koalicija političkih stranaka za fer i poštene izbore koja trenutno ima više od 10 članica, čiji je cilj da spriječi izbornu krađu i prekrajanje volje glasača. On je naglasio da se trenutno razgovora o inicijativi koja vodi u pravcu smjene članova CIK-a i uspostavljanja privremenog tijela za provedbu izbora kojim bi se vratilo povjerenje građana u izborni proces.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona u pravcu uvođenja videonadzora i skeniranja glasačkih listića uz dodatnu kontrolu identiteta birača, Magazinović je rekao da je zastrašujuća spremnost dijela stranaka, prije svega HDZ-a i SNSD-a, čak i da blokiraju rad Parlamenta BiH samo da bi spriječili da ovaj zakon bude usvojen.

Svjesni odgovornosti

- Svi učesnici izbornog procesa moraju biti svjesni svoje odgovornosti i da politička zloupotreba Centralne izborne komisije, krađa glasova i drugi pokušaji prekrajanja volje građana mogu voditi i narušavanju sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini te da je poželjno i uključivanje međunarodnih institucija u temeljiti nadzor izbornog procesa, uključujući i pripreme koje podrazumijevaju štampu i distribuciju glasačkih listića – zaključio je Magazinović.

Učesnici ovog skupa su članovi Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti, parlamentarci iz BiH i Albanije, članovi i eksperti Venecijanske komisije, predstavnici Misije OSCE i Delegacije EU u BiH i Albaniji, predstavnici NVO-a, razvojnih institucija, eksperti i istraživači, predstavnici Fakulteta političkih nauka te predstavnici medija.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.