ZAKONODAVSTVO

Nakon 15 godina i 12 izmjena još nema konačnog teksta

Vajzović: Teško se snaći | Akšamija: Upućivan na usvajanje

Piše: M. R. S.

10.4.2018

Zakon o državnoj službi u institucijama BiH pretrpio je čak 12 izmjena i dopuna, a nikad za više od 15 godina od donošenja nije verificiran njegov integralni, odnosno prečišćeni tekst.

Zato se teško snaći u mnoštvu ovih izmjena, pa su i zaposlenici koji traže svoja prava na sudu izloženi opasnosti da ostanu bez njih.

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Hanka Vajzović rekla nam je da je Agencija za državnu službu (ADS) napravila i na svoju stranicu postavila integralni tekst zakona, urađen na jednom jeziku, ali uz napomenu da se može koristiti samo za internu upotrebu.

- Kad neko traži svoja prava na sudu, mora uzeti 12 službenih glasnika i pitanje je hoće li se snaći ili ne. I uvijek sud može odbiti zahtjev uz obrazloženje da se stranka nije pozvala na pravi tekst - ističe Vajzović.

Ona je i podnijela inicijativu kojom se Vijeće  ministara BiH zadužuje da naloži ADS-u da pripremi prečišćeni tekst zakona kako bi bio verificiran u Parlamentu BiH ili pak da izradi novi tekst zakona zbog mnoštva dosadašnjih izmjena. Njena inicijativa je na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma 18. aprila.

Direktor ADSBiH Neven Akšamija ističe da je prečišćeni tekst zakona neophodan i da je nekoliko puta upućivan na usvajanje, posljednji put 2009., ali je zapelo u Parlamentu. Dodao je da ADS ne može sada sam pokrenuti ovo pitanje, već se treba uključiti i Vijeće ministara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.