SARAJEVO

Neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH atak na ustavnopravni poredak države

Vijesti.ba

11.4.2018

Predstavnici Ustavnog suda BiH danas su u Sarajevu na konferenciji za novinare govorili o radu i nadležnostima ove pravosudne institucije, završetku sudske 2017. godine te izvještajima o radu i izvršenju odluka Ustavnog suda BiH.

Novinarima su se obratili predsjednik Mirsad Ćeman i potpredsjednici Mato Tadić i Zlatko Knežević, pišu Vijesti.ba

Predsjednik Ćeman istakao je da je javnost rada jedno od načela koje njeguje i prati Ustavni sud BiH te da djeluje na osnovu Ustava BiH i pravila koje je sam u okviru svoje nezavisnosti usvojio.

Kako je naglasio, u proteklih više od 20 godina Ustavni sud BiH imao je oko 66.000 predmeta, a na godišnjem nivou ova pravosudna institucija primi između 5.500 i 6.000 predmeta.

- Ogromna većina su apelacije, a relativno mali broj je „U predmeta“, koji se odnose na ocjene ustavnosti i slično. Upravo za te predmete javnost pokazuje najviše interesiranja - kazao je Ćeman.

On je naveo da je u posljednjem periodu primjetno enormno povećanje priliva predmeta.

- Recimo, prošle godine Ustavni sud BiH registrirao je povećanje broja predmeta za 10 posto. Kroz određene organizacione interne mjere uspjeli smo da poboljšamo broj riješenih predmeta. Tako smo u 2016. godini riješili gotovo 8.000 predmeta, dok je u 2017. bio skromniji rezultat - naveo je on.

Strateški zadatak koji je Ustavni sud BiH stavio pred sebe, između ostalog, jeste spustiti vrijeme odlučivanja o odlukama na tri godine u odnosu na vrijeme kada je apelacija podnesena.

Predsjednik Ustavnog suda BiH upozorio je da ova pravosudna institucija ne dobiva dovoljno budžetskih sredstava te da ona u pravilu budu umanjena za milion KM u odnosu na zahtjev.

Kao primjer naveo je da je ove godine Ustavni sud BiH zatražio oko 6.400.000 KM, a da mu je odobreno 5.493.000 KM.

- Mi imamo sluha za finansijske mogućnosti države, ali bojim se da smo s postojećim sredstvima i stručnim osobljem na granici onoga što možemo pružiti - poručio je Ćeman.

Posebno se osvrnuo na odnos prema odlukama Ustavnog suda BiH, potcrtavši da i jedna neprovedena odluka ove institucije predstavlja atak na ustavnopravni sistem BiH.

- Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće, a svi organi vlasti dužni su ih poštovati. Odluke se mogu komentirati kroz naučne radove, ali one se moraju ispoštovati - naglasio je Ćeman.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.