SUD BIH

Goranu Pavkoviću godina zatvora za ratni zločin na području Prozora

Fena

11.4.2018

Sud Bosne i Hercegovine je, nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, osudio Gorana Pavkovića na godinu zatvora za ratni zločin počinjen na području Prozora.

Pavković je postigao sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom BiH. Prema sporazumu, Pavković je zločin počinio kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za regiju Prozor/Rama.

- Neutvrđenog datuma u novembru 1993. u prostoriji Vatrogasnog doma u Prozoru, u kojem su pripadnici HVO-a vršili ispitivanje privedenih civila, kao saučesnik sudjelovao je u mučenju oštećenih, tako što im je golo tijelo dodirivao električnom palicom, tukao ih nogama i rukama, kao i palicom po svim dijelovima tijela - stoji u sporazumu.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Halil Lagumdžija je kazao da je do sporazuma došlo svjesno i dobrovoljno, a ovakva presuda je donesena jer je optuženi bio mlađa punoljetna osoba.

- Sud je utvrdio da je optuženi kriv nakon što je proučen 31 dokaz optužbe. Cijenjene su sve okolnosti i imao je u vidu da kazna treba da zadovolji pravdu i da satisfakciju žrtvama. Same žrtve su pozdravile sklapanje sporazuma - kazao je Lagumdžija.

Sporazumom je Pavković oslobođen plaćanja troškova postupka.

Na visinu krivično-pravne sankcije ne postoji mogućnost žalbe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.