REAKCIJE

Dr. Nevenka Tromp za "Avaz": Ispada da je Šešelj radio zločine samo na području Srbije!

A. H.

11.4.2018

Dr. Nevenka Tromp, profesorica Univerziteta u Amsterdamu, s dugogodišnjim stažem u Tužilaštvu Haškog tribunala, presudu Vojislavu Šešelju smatra „interesantnom kombinacijom pravne aritmetike i političke ekspeditivnosti“.

Prvo, kaže, u oči pada činjenica da je Šešelj osuđen na deset godina zatvora, koliko je otprilike i proveo u pritvoru u Ševeningenu.  

- Žrtvama će biti teže da kritiziraju Tribunal, jer ispada da je nepravda iz nepravomoćne presude ispravljena, bar što se kazne tiče. To znači i da je i "vuk trebao biti sit i ovce na broju". Ali, kada se pažljivo pročita pravomoćna presuda, onda tu nema trijumfa pravde. Presuda spominje samo Šešeljeve zločine u Malom Zvorniku i u Hrtkovicima. Obje ove lokacije su u Srbiji, tako da ispada je Šešelj radio zločine na području Srbije. A u Srbiji, osim 1998.-1999., nije bilo oružanog sukoba. Konkretne lokacije zločina iz optužnice na području BiH i Hrvatske se ne spominju. Jer, sva mjesta u kojima je u optužnici Šešelj inkriminiran za zločine protiv čovječnosti nemoguće je presuditi bez udruženog zločinačkog poduhvata (UZP). Tako da je i velikodušni tekst presude, da je kriv za zločine protiv čovječnosti i u Vukovaru, Sarajevu, Nevesinju i Mostaru, samo prazno slovo na papiru. Jer, upravo za te zločine se on u optužnici tereti kao član UZP-a – za učešće u njima, a zašto ga ova presuda upravo oslobađa – navodi Tromp. 

 

Kao veliki paradoks, naša sagovornica upozorava da je Šešelj osuđen za zločine u Hrtkovcima, što implicira da je on kao srpski političar kriv za zločine na području svoje države tj. za progon Hrvata iz Vojvodine po etničkoj i vjerskoj osnovi.

- Ovu će činjenicu apologeti srpskih zločina u Hrvatskoj i BiH koristiti da to prikažu kao veliki doprinos Haške pravde, jer, eto, sude i za zločine na području Srbije. Još je frapantnije to da u presudi nema ništa o Šešeljevoj ulozi propagatora i ideologa "Velike Srbije", čije su se granice stvarale na liniji Virovitica - Karlovac - Karlobag od 1990. do 1995. Ovom presudom Hag će izbjeći hapšenje Šešelja, i u isto vrijeme će Šešelj sada potpuno zdrav upotrijebiti svoj dosje ratnog zločinca za uspjeh na sljedećim izborima u Srbiji – ističe dr. Tromp, postavljajući ozbiljno pitanje kada će velika Srbija, kao politički projekt opet zaživjeti, s obzirom na to da, kaže, haški sudovi „ništa kriminalno u toj politici nisu našli“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.