BIH

Obilježavanje 25. godišnjice zločina nad Bošnjacima u Srebrenici

Fena

12.4.2018

U Srebrenici će danas biti obilježena 25. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici.

Na današnji dan 1993. godine ispaljene su četiri granate s položaja srpske vojske koje su ubile 74 i ranile više od 100 civila Bošnjaka koji su bili na igralištima ispred osnovne i srednje škole u Srebrenici. Broj žrtava tog zločina se povećao na 105 osoba, jer je nekolicina umrla na putu do bolnice i u bolnici.

Nosioci obilježavanja godišnjice stradanja su predsjednik Skupštine općine Srebrenica Alija Tabaković i zamjenik načelnika te općine Nermin Alivuković.

Tabaković je za Fenu kazao da će na obilježavanju biti prisutni potpredsjednici bh. entiteta, Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije BiH, i Ramiz Salkić, potpredsjednik RS.

- Tužno je i žalosno što nikad niko nije odgovarao za ovaj zločin. Naš cilj obilježavanja je da se sjetimo nevino ubijenih žrtava i da se nigdje i nikome ne ponovi ovakav zločin - kazao je Tabaković.

Program obilježavanja počinje u 10.30 sati dočekom delegacije u Memorijalnom centru u Potočarima.

Zvaničan program obilježavanja na igralištu ispred osnovne i srednje škole Srebrenica je u 11.30 sati, a nakon podne-namaza proučit će se tevhid u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.