SARAJEVO

Izetbegović: Armija RBiH jedna je od velikih vojski u historiji ratovanja

A. Kuburović

Fena

12.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Armija Republike Bosne i Hercegovine nije bila velika po broju boraca, ali je, sasvim sigurno, jedna od velikih vojski u historiji ratovanja, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sa šehidskog mezarja Kovači u Sarajevu.

Izetbegović je danas odao počast i položio cvijeće šehidima i poginulim borcima Armije RBiH povodom obilježavanja 13. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH i 26. godišnjice Armije RBiH.

- Armija RBiH se oduprla daleko moćnijem, brutalnom agresoru, izvukla remi u toj borbi i definitivno je moralni pobjednik - naglasio je Izetbegović.

Istaknuo je da su šehidi i poginuli borci dali svoje živote da Bosne i Hercegovine bude.

- Iako se BiH ne razvija onom brzinom kako mi želimo i kako su oni željeli, nje ima i razvija se. Treba pogledati kako se ovdje živjelo prije deceniju i dvije, mi smo faktični pred ulazom u integracije koje nam garantiraju stabilnost i perspektivu - rekao je Izetbegović.

Odavanje počasti, polaganje cvijeća i učenje hatme poginulim borcima na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu dio je aktivnosti povodom obilježavanja 13. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH i 26. godišnjice Armije RBiH, kojima su prisustvovali predstavnici institucija vlasti BiH, Federacije BiH, kantona, općina i predstavnici boračkih organizacija.

Ranije je u Zenici otvorena izložba "Domovina u srcu", u okviru koje su postavljeni naoružanja, oprema, fotografije, ratne zastave, amblemi, obilježja i publikacija jedinica Armije Republike BiH i 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.