REAKCIJE

Zaštitite povratnike od srpsko-ruskih paravojnih i kriminalnih formacija koje vršljaju po RS

Avaz.ba

12.4.2018

Udruženje “Žena – žrtva rata“ uputilo je otvoreno pismo Vijeću za implementaciju mira, OHR-u, Delegaciji EU u BiH i ministru sigurnosti BiH.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Uvažene ekselencije,

Udruženje koje okuplja silovane i seksualno zlostavljane (žene i muškarce 1992.-1995.) izražava duboku zabrinutost po mir i slobodu u Bosni i Hercegovini, posebno nakon postrojavanja u Višegradu terorističkih četničkih paravojnih formacija, Ravnogorskog pokreta iz Srbije, RS i Rusije.

Onaj dio stanovništva koji se nakon rata vratio na svoju imovinu živi u strahu i razmišlja o napuštanju imovine, dok mnogi zbog prijetnji ne smiju ni pomisliti da posjete i obrađuju svoju imovinu.

Iznenađeni smo da niko nije reagirao od zvaničnika Bosne i Hercegovine, uključujući i vas, članove Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini. Taman se prešuti četničko postrojavanje u Višegradu, mediji najavljuju da u manji entitet Bosne i Hercegovine dolaze tzv. bajkeri – ruski “Noćni vukovi”.

Vama je poznato da se radi o ruskim terorističkim paravojnim formacijama koji su na američkoj crnoj listi, za koje se zna da su učestvovali na ratnim žarištima u Ukrajini. Njima će se pridružiti članovi srpske terorističke organizacije “Srbska čast”, i njima srodne srpske terorističke četničke organizacije, koje će se navodno objediniti, a sve sa namjerom narušavanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, odnosno otvorenih prijetnji cijepanja dijela bh. teritorija Republika Srpska, koja je nastala na genocidu.

Njihov moto je obilazak pravoslavnih zemalja, dok maršruta kroz manji bh. entitet u kojem je počinjen genocid, koji počiva na krvlju i kostima nevinih bošnjačkih žrtava, najavljena je kao obilazak “pravoslavne svete zemlje”. Sve ove rusko-srpske terorističke paravojne formacije bliske su predsjedniku RS Miloradu Dodiku, koji je planirao da ključnom kriminalcu, vođi “Noćnih vukova” Aleksandru Zaldostanovu uruči priznanje za širenje pravoslavlja. 

I danas, 12. aprila 2018. godine, nastavlja se obilježavanje ruskih dobrovoljaca koji su učestvovali u ratnim zločinima na području BiH, a posebno Višegrada. 

Uvažena ekselencijo, mi, žrtve rata, genocida, brutalnog silovanja, logora…, pozivamo vas da napokon reagirate i vašim utjecajem na zvaničnike u Bosni i Hercegovini spriječite da u ovoj ranjenoj zemlji vršljaju najveći kriminalci današnjice, povratnici sa ukrajinsko-ruskog ratišta.

Uvažene ekselencije,

Zahtijevamo od vas da utječete na zvanične institucije u BiH i OHR da sankcioniraju sve političare, pojedince i stranke, koji u izbornoj godini u BiH pokušavaju na ovakav brutalan način zastrašivati građane nesrpske nacionalnosti i ponovo činiti etničko čišćenje bh. teritorija - piše u pismu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.