TUŽILAŠTVO BIH

Prijedlog za određivanje mjera pritvora za Božića i Hastora zbog terorizma

M. Aš.

12.4.2018

Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužilac Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora kojim su obuhvaćeni osumnjičeni Božić Maksim, zvani „Abu Muhamed“, rođen 1990. godine u Bijeljini i Edina Hastora, zvani „Amidža“, rođen 1972. godine u Goraždu.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, uhapšene osobe su predate postupajućem tužiocu, koji je predložio da se prema osumnjičenima odredi mjera pritvora.

Određivanje mjere pritvora, između ostalog, predloženo je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Mjera pritvora predložena je i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ponovo počiniti krivično djelo, zbog ozbiljnosti krivičnog djela i iz razloga da se za predmetno krivično djelo može izreći kazna zatvora u trajanju od 10 godina, te činjenice da bi puštanje osumnjičenih na slobodu moglo prouzrokovati narušavanje sigurnosti i javnog reda i mira te da je ugrožena sigurnost građana i imovine.

Navedene osobe osumnjičene su zbog postojanja osnovane sumnje da su počinile krivično djelo terorizam.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.

Maksim Božić, Srbin porijeklom iz Bijeljine, koji je prije desetak godina prešao na islam, a uhapšen je prekjučer u akciji SIPA-e u Gornjoj Maoči zbog sumnje na terorizam, služio je prije nekoliko godina i kaznu zatvora u Foči, otkriva „Avaz“.

Božić, koji se sada koristi imenima Abu Muhamed i Mirza Gradaščević, zatvor je služio po zahtjevu pravosuđa Austrije, koje ga je prije nekoliko godina i deportiralo u našu zemlju. To se dogodilo nakon što je bio u zatvoru u Beču, jer je uhapšen i osuđen zbog razbojništva i krađe.

Ovaj radikalni vehabija, kako smo i objavili, u zatvoru u Beču bio je skupa s Mevlidom Jašarevićem, osuđenim teroristom, koji je 2011. pucao na Američku ambasadu u Sarajevu i ranio jednog policajca. I Jašarević je u Beču hapšen i osuđen zbog razbojništva. Tada je i upoznao Božića.

Nezvanične informacije govore da je Božić, koji se smatra bliskim saradnikom Jašarevića, nakon odslužene kazne bio u bijegu, jer je za njim nedugo zatim bila raspisana potjernica FUP-a. Krio se u Gornjoj Maoči, odakle je Jašarević i stigao u Sarajevo i izveo teroristički napad. Navodno je i Božić bio u automobilu koji je dovezao Jašarevića ispred Ambasade SAD u Sarajevu.

Tužilaštvo BiH jučer se nije oglašavalo o ovom slučaju, tačnije hoće li nakon ispitivanja biti zatražene mjere pritvora za Božića i još jednu osobu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.