EKONOMIJA

Pozitivne naznake nastavka izvoza jabuka u Rusiju

Fena

13.4.2018

Sastanak s rukovodstvom Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije (Rosseljhoznadzor) održan jučer u Moskvi s ciljem ukidanja zabrane izvoza jabuka bio je pozitivan, izjavio je nakon sastanka ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Naveo je da je ruska strana zadovoljna svim što su nadležne službe u BiH uradile na unapređenju sistema izdavanja fitosanitarnog sertifikata i obrasca o porijeklu robe.

 - Mi sada imamo kompletan uvid u proizvodnju količine voća i povrća i izvoznika u Rusku Federaciju i potpuno smo spremni da garantiramo da sistem funkcionira onako kako smo ranije potpisali u protokolu - naglasio je ministar, dodajući da uspostavljeni sistem kontrole bh. strana već primjenjuje na izvozu kruške u Rusku Federaciju i da taj sistem u potpunosti funkcionira.

Šarović je kazao da ruska strana namjerava, prije konačnog ukidanja zabrane izvoza jabuka, prvo da se uvjeri na terenu u sve što je urađeno te da onda svoju odluku stavi van snage.

- Ruska strana će detaljno analizirati sve što je dostavljeno te vrlo brzo poslati inspekciju za pregled. Nema sumnje da će krajnji rezultat u vezi s izvozom jabuke biti povoljan za nas, ali je veoma važno i to da je ovakvim brzim i cjelovitim postupanjem unapređenja i utvrđivanja sistema kontrola bh. strane otklonjena mogućnost da se, osim jabuka, zabrani izvoz i drugih vrsta voća, prije svega kruške - istaknuo je ministar Šarović, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.