EKOLOGIJA

Na Guberu akcija pošumljavanja, posađeno hiljadu sadnica bijelog bora

Fena

13.4.2018

Šumsko gazdinstvo "Drina“ Srebrenica i Udruženje mladih i žena “Sara" Srebrenica osigurali su hiljadu sadnica bijelog bora koje su danas posadili na Guberu.

U današnjoj akciji pošumljavanja svoj doprinos je pružilo 25 mladih volontera, s ciljem ukazivanja na značaj šume i očuvanja životne okoline.

- Ovo je inicijativa Omladinskog interakt kluba koji djeluje u okviru Rotary kluba u Srebrenici. Mladi su imali ideju da još prošle godine doprinesu pozitivnim stvarima u Srebrenici. Njihov izbor je bio pošumljavanje. Danas smo ovdje, u saradnji i uz podršku ŠG „Drina“. Krenuli smo u ovu prvu fazu pošumljavanja goleti uz šetalište Guber. Guber je simbolika Srebrenice, i nismo slučajno odabrali baš ovo mjesto - kaže Valentina Gagić - Lazić, predsjednica Udruženja „Sara“ Srebrenica.

U ranijoj izjavi za Fenu direktor Šumskog gazdinstva "Drina“ Srebrenica Ratko Majstorević kazao je da je cilj da se vrati ljepota i sjaj Guberu, s obzirom na to da su na tom području nekoliko puta registrirani požari.

Više od 50 posto teritorija općine Srebrenica nalazi se pod šumama. U proteklih deset godina na području srebreničke općine posađeno je više od 2,5 miliona sadnica različitog drveća.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.