SKANDAL

Zašto je Čampara naprasno udovoljio Lukaču i Mektiću

Lukač i Čampara: Ministar iz Federacije popustio pritiscima ministra iz RS

S.DEGIRMENDŽIĆ

13.4.2018

Dogovor između ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića te ministara unutrašnjih poslova FBiH i RS Aljoše Čampare i Dragana Lukača o tome da zajednička kontakt tačka u BiH za saradnju s Evropskom policijskom službom (Europol) bude u Ministarstvu sigurnosti BiH krije mnoge nedorečenosti, otkriva za „Avaz“ izvor upućen u taj dogovor.  

Prije svega, on tvrdi da Ministarstvo sigurnosti nije operativni organ i ne može biti centar gdje će se razmjenjivati najpovjerljivije informacije. 
Pristao na ultimatum  

- Da bi Ministarstvo moglo biti kontakt tačka, ono bi trebalo imati nadležnosti policijske agencije. Dalje, nijedan zakon koji tretira ovu oblast ne daje takve nadležnosti Ministarstvu sigurnosti, što znači da će se zakoni morati mijenjati, a to će dodatno usložniti situaciju, a nikako ne rješava problem – kaže naš sagovornik.

Sporno je i pitanje zbog čega se nakon dvije godine odbijanja udovoljilo zahtjevima iz RS da kontakt tačka ne bude u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH. Jer, da je, primjerice, Aljoša Čampara odbio prihvatiti ultimatum ministra iz RS Dragana Lukača, dogovor ne bi bio postignut, jer je za ovakvu odluku trebao konsenzus.

Stoga se s pravom postavlja pitanje zbog čega je Čampara popustio pritiscima Lukača i RS i naprasno dao svoj pristanak da kontakt tačka bude u Ministarstvu sigurnosti BiH, a da se eliminira Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, gdje i sada, i to veoma uspješno, djeluje Odjel za saradnju s Europolom.

Dublja pozadina

Naši izvori tvrde da cijela ova priča ima mnogo dublju pozadinu i neke lične interese, koji su stavljeni ispred državnih. Prema nekim tvrdnjama, u čitav scenarij upleten je i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i blizak rođak Aljoše Čampare.  

Kako se tvrdi, Zvizdić je kumovao tome što kontakt tačka Europola neće biti Direkcija. Vijeće ministara, naime, 2013. godine u privremenom sporazumu o saradnji s Europolom kao buduću adresu kontakt tačke navelo je Trg BiH 1.  

To je adresa institucija BiH. I ona je, kako saznaje „Avaz“, navedena namjernom ili slučajnom greškom.

Kada je u Zvizdićevom aktuelnom mandatu traženo da se ta adresa u privremenom sporazumu promijeni, on nije htio ili nije mogao to postići. To što je jedna adresa navedena u sporazumu, a tražena je druga, odnosno ona u kojoj je Direkcija, bio je glavni adut RS da odbija prihvatiti Direkciju kao kontakt tačku.  

No, takav razvoj situacije, tvrdi naš izvor, Zvizdiću ide i naruku, jer, kako saznajemo, navodno Čampara ima ambicije da bude ministar sigurnosti nakon predstojećih izbora. Na taj način on se nada da bi imao kontrolu nad tajnim podacima koji će stizati u kontakt tačku, u ovom slučaju Ministarstvo sigurnosti BiH.

Pečat i tajni podaci  

Kod koga će biti pečat kontakt tačke, ko će imati pristup tajnim podacima, koji će se sve zakoni morati mijenjati, hoće li biti potrebni novi uposlenici, koliko će nas to koštati, ko će određivati pravila, hoće li Ministarstvo mijenjati svoj pravilnik o radu i raditi novu sistematizaciju... Sve su ovo pitanja koja smo uputili Ministarstvu sigurnosti i na koje čekamo odgovore.  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.