BIH

Međunarodni aerodrom Sarajevo: Počela sanacija parkirne platforme za avione

Avaz.ba

13.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo počela je sanacija još jednog dijela parkirne platforme za avione.

Riječ je faznoj sanaciji platforme, koja je počela još 2014. godine, a koja će omogućiti novi period eksploatacije od minimalno 20 godina. Prva faza je uspješno završena 2014. godine, kada je sanirano oko 1.700 metara kvadratnih platforme. Druga faza završena je prošle godine, kada je zamijenjeno novim slojevima i završnom betonskom pločom oko 3.500  metara kvadratnih parking platforme. 

- Građevinski radovi se i ovaj put odvijaju 24 sata dnevno, a stručne službe Aerodroma Sarajevo poduzele su niz organizaciono-tehničkih mjera kako izvođenje radova ne bi utjecalo na sigurnost i redovnost zračnog prometa. Radovi bi trebali biti završeni do sredine idućeg mjeseca, a ovaj put će biti sanirano oko 3.000 m2 postojeće parking platforme, odnosno zamijenjeno novim slojevima i završnom betonskom pločom debljine 30 centimetara, a sve u skladu s međunarodnim ICAO propisima - izjavila je Sanja Bagarić-Arnaut, portparol Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Sanacija se vrši zbog problema u eksploataciji dijela platforme, konkretno zbog problema s kolotrazima koje su uzrokovali točkovi aviona na parking pozicijama, a zbog čega je veoma često bilo neophodno vršiti zamjenu asfalta na tim dijelovima platforme.

Uskoro se očekuje i završetak radova na izgradnji rashladne komore, a koja će znatno olakšati izvoz kvarljive robe.

Na Sarajevskom aerodromu istovremeno se radi i na rekonstrukciji mreže za odvodnju otpadnih i oborinskih voda.

Svi ovi radovi značajno će povećati efikasnost aerodroma u obavljanju osnovnog procesa, te dodatno unaprijediti nivo i kvalitet usluga koje Međunarodni aerodrom Sarajevo pruža svojim poslovnim partnerima i korisnicima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.