REAKCIJE

Kazazović za Avaz.ba: Ovo nije uvod u treći svjetski rat, BiH nije u opasnosti

E. MASLO

14.4.2018

Neven Kazazović, vojni analitičar, za naš portal komentirao je dešavanja u Siriji za koja mnogi tvrde da su uvod u treći svjetski rat. 

Oko tri sata ujutro po srednjoevropskom vremenu SAD, Francuska i Velika Britanija izvršile su raketni napad na nekoliko pozicija u Siriji. Ima različitih podataka o tome koji su ciljevi gađani, ali najvjerovatnije se radi o komandnim centrima, položajima gdje se nalaze pogoni za proizvodnju naoružanja, a najnoviji izvještaji kažu da je gađan čak i aerodrom prema Libanu.

- Ovo nije uvod u treći svjetski rat jer SAD je obavijestila Rusiju da će izvršiti napad, a nijedan ruski vojnik niti baza u Siriji nije bila meta napada, tako da su Rusi ostali izvan toga. Karakteristično je da je Turska podržala američku akciju, ali i još neke zapadne zemlje. To je jedna vrsta, rekao bih, karakteristike,naročito kada se radi o Turskoj, koja jeste na jedan način upletena u sukobe u Siriji. Što se tiče trećeg svjetskog rata, ne mislim da postoji opasnost. No, očigledno je da se u Siriji vodi bitka za interesne sfere, odnosno za novu podjelu Sirije, pa čak i Bliskog istoka – kaže Kazazović.

Podsjetio je da ne treba zaboraviti da je nedavno došlo do sukoba između Izraela i proiranskih snaga u Libanu i Siriji.

- Sve to dovodi do zaključka da postoji mogućnost da se ovaj sukob i proširi – potcrtava Kazazović.

Što se tiče BiH, ne smatra da bi moglo biti nekih ozbiljnih posljedica po našu zemlju.

- To je dosta daleko od nas i tamo se vode geostrateški i strateški ratovi i s nama u ovom trenutku nemaju veze. Ne mislim da je BiH uopće u nekoj opasnosti - govori Kazazović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.