REAKCIJE

Dodik odgovorio na izjave Kormak: RS nema problem sa SAD niti njenim građanima, ali...

Srna

14.4.2018

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik reagirao je danas na izjavu američke ambasadorice u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack).

Podsjetimo, Kormak je izjavila da Ambasada SAD i drugi evropski zvaničnici rade sa svim relevantnim strankama u državi, rade na tome da ih okupe i iznađu rješenja za promjene Izbornog zakona te da traže partnere u cijeloj zemlji, ali da Dodik to nije.

- Tražimo partnere širom zemlje, nažalost, gospodin Dodik to nije - kazala je Kormak.

Odgovarajući na ovu izjavu, Dodik je rekao da Republika Srpska i njene institucije nemaju problem sa SAD niti njenim građanima, ali da bi o "pristrasnom i nediplomatskom ponašanju američke ambasadorice u BiH imali šta reći".

Na pitanje Srne da prokomentira tvrdnju Kormak da predsjednik Republike Srpske treba da podrži Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet i suverenitet BiH, ali da se to nije desilo, Dodik je upitao "zar nije smiješno da Kormak poziva bilo koga na poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, očuvanje suvereniteta i integriteta BiH, a da pri tome Sporazum nije pročitala i svakodnevno radi na urušavanju suvereniteta i integriteta BiH".

On je naglasio da je BiH u Dejtonu dobila garanciju za vanjski suverenitet, ali joj je "unutrašnji suverenitet oduzet i drže ga upravo ambasadori poput Morin Kormak".

- Stotine je primjera za takvu tvrdnju, ali ovaj posljednji oko Izbornog zakona je najočitiji. Američka ambasadorica javno priča o svom učešću u postizanju dogovora oko izmjena Izbornog zakona i, ako takvo miješanje u unutrašnja pitanja BiH nije oduzimanje suvereniteta i integriteta jednoj zemlji, ne znam šta je - istaknuo je predsjednik RS.

On je ocijenio da su paušalne ocjene Kormak oko njegovog poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, suvereniteta i integriteta BiH već toliko deplasirane, posebno ako takve tvrdnje dolaze bez i jednog jedinog konkretnog dokaza.

- Kormak je svoj mandat u BiH počela predrasudama i ličnim odnosom i prema meni i prema Republici Srpskoj i očito je da će iz BiH otići u istom uvjerenju - konstatirao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.