BIH

Obilježena godišnjica formiranja zloglasnog logora 'Batković'

Fena

14.4.2018

Preživjeli logoraši, borci Armije RBiH, građani, danas su učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća obilježili godišnjicu formiranja zloglasnog logora "Batković".

Koncentracioni logor "Batković" bio je jedan od najvećih logora u Bosni i Hercegovini i jedno od glavnih mučilišta civila iz različitih krajeva države.

Kroz ovaj logor koji je formirala JNA 1. aprila 1992. godine, prošlo je više od 4.000 logoraša iz Banje Luke, Prijedora, Bosanskog Novog, Sanskog Mosta, Ključa, Kotor Varoši, Teslića, Travnika, Doboja, Kupresa, Jajca, Mrkonjić Grada, Bosanske Gradiške, Dervente, Bosanskog Šamca, Brčkog, Modriče, Tuzle, Kalesije, Osmaka, Sokoca, Zvornika, Vlasenice, Šekovića, Koraja, Janje, Bijeljine i drugih.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković je podsjetio da je u logoru ubijeno najmanje 80 logoraša.

Logor je egzistirao sve do kraja januara 1996. godine.

- Preživjeli logoraši su posjetili hangare, svoja mučilišta. Još jednom su prošli kroz bol, poniženje. To je bio logor u kome su prisiljavani na rad. Bili su seksualno zlostavljani. Logor u kojem su ljudi korišteni kao živi štit, a oko 200 ih je ubijeno na taj način - kazao je Mešković za Fenu.

S tog mjesta je poslana poruka da zločin u logoru „Batković“ i drugim logorima ne smije i nikada neće biti zaboravljen.

Predstavnici brojnih udruženja, građani i bivši logoraši pozvali su pravosudne institucije BiH da procesuiraju sve koji su odgovorni za zločine u logoru "Batković" kao i ostalim logorima.

Za zločine počinjene u logoru "Batković", Sud Bosne i Hercegovine je za krivično djelo zločin protiv civilnog stanovništva u aprilu 2016. godine osudio Gligora Begovića na kaznu zatvora u trajanju od deset godina.

Današnji događaj organiziralo je Udruženje logoraša Janja-Bijeljina, Medžlis Islamske zajednice Janja, Udruženje Demobilisanih boraca Janja-Bijeljina u saradnji sa Savezom logoraša u Bosni i Hercegovini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.