BIH

U Vogošći obilježena 26. godišnjica formiranja Armije RBiH

Es. M.

15.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Foto: E. Muračević


U organizaciji Koordinacije boračkih udruženja općine Vogošća, danas je u Kino-sali Upravne zgrade Javne ustanove KSC Vogošća „Jasmin Isanović Žuti“ održana svečana akademija, čime je obilježena 26. godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine, važnog datuma iz novije historije Bosne i Hercegovine, koji svjedoči o herojskim danima otpora tokom obrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine, ali i o nesebičnom doprinosu vogošćanskih boraca u odbrani jedine nam domovine Bosne i Hercegovine, doprinosu u okviru kojih je 410 najboljih sinova Vogošće u temelje slobodne nam domovine utkalo svoje živote. 

O značaju obilježavanja Dana Armije RBiH i herojskoj odbrani naših branitelja govorili su Omer Hasanović, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja općine Vogošća i brigadir Tašo Dacić. Istakli su kako je prije 26 godina formirana jedna od najvažnijih institucija u Bosni i Hercegovini i svakako najznačajnija u bliskoj prošlosti. 

- Prvi put u historiji ove zemlje, tog 15. aprila 1992. godine, Bosanci i Hercegovci su pod svojom zastavom stali u odbranu jedine nam domovine Bosne i Hercegovine - kaže Omer Hasanović. 

On dodaje da će dan rođenja Armije ostati zlatnim slovima upisan kao datum kada su se svi istinski patrioti suprotstavili daleko jačem neprijatelju i svojom časnom borbom pokazali u kakvoj državi žele živjeti.

- Da nije bilo pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, zasigurno ne bi bilo ni naše domovine - rekao je Tašo Dacić.

On je prisutnima istakao kako se rađala i stvarala armija od ljudi koji su branili svoje porodice, svoj dom i svoju zemlju Bosnu i Hercegovinu. 

- Bosanski narod ima veoma mnogo prijatelja, ali i dosta neprijatelja i dušmana. Prema prijateljima trebamo biti mnogo bolji nego što su oni jesu prema nama, a neprijateljima poručujemo da imamo dovoljno snage da ćemo biti mnogo žešći nego što jesu njihova neprijateljstva jer mi samo želimo normalan, miran i lijep život u kojem uvažavanje od neprijatelja nećemo dobiti ukoliko nismo jači od njih. Stoga, i danas trebamo biti jedinstveni i snažno se suprotstaviti svima onima koji bi željeli ugroziti našu slobodu i suverenost Bosne i Hercegovine - kazao je Dacić. 

U kulturno–umjetničkom programu nastupali su Senad Hasić, KUD  „Vogošća”, Gimnastički klub  „Olimp” iz Vogošće i učenici Osnovne škole „Mirsad Prnjavorac“.

Svečanoj akademiji prethodilo je polaganje cvijeća i odavanje počasti poginulim saborcima na Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima na Trgu branilaca Vogošće te spomen-obilježjima civilnim žrtvama rata i ubijenim logorašima. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.