ISTRAŽUJEMO

Ko podržava sukob interesa u državnim institucijama

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

16.4.2018

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH na današnjoj sjednici konačno bi se trebala očitovati o Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH.  

Postoji kancer

Ovaj zakon u proceduru je upućen još prošle godine, već je bio pred Komisijom, ali su HDZ, SDA i SDS, koji su tada imali većinu u Predstavničkom domu, uspjeli izglasati zaključak o odgodi izjašnjenja dok se o njemu ne očituju još tri institucije.

 Komisija je dobila pozitivna mišljenja o zakonu od CIK-a i APIK-a, ali ono iz Vijeća ministara nije dostavljeno.

No, Jasmin Emrić, predsjednik parlamentarne Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, kaže za „Avaz“ da on očekuje da se Komisija danas izjasni o prijedlogu.

- Smatram da, ako Vijeće ministara i ne dostavi mišljenje, to ne bi trebalo dovesti do ponovnog odgađanja razmatranja ovog zakona. Mišljenja jesu dobrodošla, ali ona nisu obavezujuća za Ustavnopravnu komisiju da utvrdi usklađenost tog zakona s Ustavom BiH i pravnim sistemom - kaže Emrić.

No, pitanje je hoće li Emrićev stav podržati članovi Komisije iz HDZ-a te iz SDA Šefik Džaferović, koji je ranije kazao da u novom zakonu „postoji kancer“.

Javne ustanove

Džaferović, naime, kancerom naziva odredbu prema kojoj bliski srodnici izabranih i imenovanih zvaničnika više ne bi mogli biti članovi upravnih odbora, skupština, uprava ili menadžmenta javnih ustanova.

Emrić: Mišljenje nije obavezujuće

Sadašnjim zakonskim rješenjem zabrana se odnosi samo na to da srodnici zvaničnika nisu mogli biti na funkcijama u javnim preduzećima.

Premda su prijedlog novog zakona o sprečavanju sukoba interesa u proceduru zajednički uputili poslanici iz SBB-a, SDP-a, A-sda, SDS-a, Nezavisnog bloka, DF-a, HDZ-a 1990 i SDA, jasno je da je SDA samo deklarativno podržala ovo rješenje,a potom se pridružila stavu HDZ-a i svim se silama trudi da ono ne ugleda svjetlo dana.

Šta donosi novi zakon 

Uvode se imovinski kartoni zvaničnika i uspostavlja njihova provjera 

- Pooštravaju se sankcije i uvode dodatna ograničenja kod nespojivosti funkcija

- Formira se komisija čiji će članovi biti birani putem javnog konkursa

- Za članstvo u komisiji neće se moći kandidirati osobe koji su sada ili su bile članovi neke partije u posljednjih pet godina

Bez kontrole 

Trenutno je blokiran i rad parlamentarne Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, zbog nedostajuća dva člana iz reda srpskog naroda. Jedan je podnio ostavku na funkciju u APIK-u i tako mu je prestalo članstvo u tom tijelu, a zbog stava SNSD-a da ne učestvuju u radu parlamentarnih komisija, Sredoje Nović ne dolazi na sjednice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.