OBILJEŽAVANJA

I veterani Armije RBiH na 25. godišnjici zločina u Trusini

Autor: Fena
16.04.2018 17:33
A
A
A

U Trusini kod Konjica u ponedjeljak je obilježena godišnjica ratnog zločina u kojem su pripadnici Armije RBiH 16. aprila 1993. ubili 22 mještana tog sela hrvatske nacionalnosti, civila i pripadnika HVO-a.

U znak sjećanja na žrtve zločina vijence su položile delegacija porodica ubijenih Hrvata Trusine, delegacija Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, predvođena predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom, predstavnici udruženja proisteklih iz Domovinskoga rata, predstavnici Ministarstva odbrane BiH, Oružanih snaga BiH...

Predsjednica Udruge poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu Konjic Dragica Tomić kazala je da su se okupili u Trusini na godišnjicu zločin da se nevine žrtve ne bi zaboravile.

- U isto vrijeme, ovo je i opomena za buduće generacije da se ovakvo zlo nikad i nigdje ne ponovi - istaknula je Tomić.

Na poziv Udruge porodica poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu Konjic, a u organizaciji Centra za nenasilnu akciju, komemoraciji u Trusini ove godine prisustvovali su ratni veterani Armije RBiH, HVO, HV, JNA, VJ i VRS.

- Ovdje smo, prije svega, da izrazimo solidarnost sa žrtvama i da poručimo nadležnim institucijama da ratni zločini moraju biti procesuirani - kazao je Amer Delić, veteran Armije RBiH i aktivista Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.

Podsjetio je da od 2008. godine Centra za nenasilnu akciju organizira posjet veterana stratištima u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

- Tu smo da pošaljemo poruku mira. Mi koji smo nekad ratovali sada promičemo ideju nenasilja i suživot na ovim prostorima - dodao je Delić.

Nakon komemoracije misu je na mjesnom groblju predvodio biskup Pero Sudar.

Zločin u Trusini dogodio se u jutarnjim satima 16. aprila 1993. godine, a počinili su ga pripadnici jedinice za posebne namjene Armije BiH "Zulfikar".

Za taj zločin pred Sudom BiH pravomoćno su osuđeni Edin Džeko na 13 godina, Rasema Handanović na pet i po, Mensur Memić na deset, Nedžad Hodžić na 12 i Nihad Bojadžić na 15 godina zatvora.

Dževad Salčin i Senad Hakalović pravomoćno su oslobođeni odgovornosti za zločine.

Za zločin u Trusini optužen je i Zulfikar Ališpago, ali je zbog njegovog zdravstvenog stanja suđenje bilo prekinuto.


Više o:

Trusina