BIH

Ponovo odgođeno izjašnjenje o Zakonu o sprečavanju sukoba interesa

S današnje sjednice: Zatražena reakcija Predstavničkog doma

S. D.

16.4.2018

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH zatražit će od Predstavničkog doma da naloži Vijeću ministara BiH da se najduže u roku od 30 dana izjasni o Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH. Zaključeno je ovo na današnjoj sjednici Komisije.  

Naime, iako je od Vijeća ministara još prije tri mjeseca traženo mišljenje o tom zakonu, ono se oglušilo na zahtjev. A bez mišljenja Državne vlade Komisija ne može utvrditi ustavni osnov i usklađenost s pravnim sistemom za ovaj zakon.

Prijedlog ovog zakona u proceduru su još prošle godine zajednički uputili poslanici iz SBB-a, SDP-a, A-sda, SDS-a, Nezavisnog bloka, DF-a, HDZ-a 1990 i SDA.

No, na čelu Vijeća ministara BiH je Denis Zvizdić, kadar SDA, i jasno je da on nedostavljanjem traženog mišljenja blokira odnošenje ovog zakonskog rješenja.

Inače, novi prijedlog zakona su sve evropske i međunarodne institucije i organizacije u BiH ocijenile u nedavnoj zajedničkoj izjavi efikasnim alatom u borbi protiv sukoba interesa i korupcije.

Stoga je očigledno da se mišljenje Vijeća ministara ustvari i tražilo da se ne bi dobilo i tako bi oni koji se deklarativno zalažu za ovaj zakon imali alibi za što duže prolongiranje njegovog donošenja.

Komisija je podržala Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH.

Zbog protivljenja Borjane Krišto i Nikole Lovrinovića iz HDZ-a BiH te Aleksandre Pandurević iz SDS-a, nije utvrđena usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH i za Prijedlog zakona o dopunama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH, čiji je predlagač Mirsad Đonlagić (SBB).

Podržan je Prijedlog izmjena i dopuna Jedinstvenih pravila za izradbu pravnih propisa u institucijama BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.