APEL Koalicija za borbu protiv zločina iz mržnje i govora mržnje

Bh. zvaničnici i mediji moraju biti tolerantni prema izbjeglicama u BiH

Fena
17.04.2018 10:34

Koalicija za borbu protiv zločina iz mržnje i govora mržnje apelira na medije i javne zvaničnike da se suzdrže od nekorektnih, diskriminatornih, profilirajućih i stereotipnih izjava o izbjeglicama u BiH.

Koalicija u saopćenju pojašnjava da, iako je zvanično zatvorena balkanska ruta, veliki broj migranata i izbjeglica svakodnevno pokušava doći do država zapadne Evrope.

Kako navode, u odnosu na prošlu godinu, u prva dva mjeseca ove godine, broj migranata koji su pokušali ući u Bosnu i Hercegovinu povećan je za sedam puta.

- Svaka izjava zvaničnika i predstavnika institucija, u čijoj je nadležnosti rješavanje trenutne situacije, mora počivati na toleranciji, nediskriminaciji i poštivanju ljudskih prava - ističe se u saopćenju Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje.

Podsjećaju da netolerantan i uvredljiv govor prema kategorijama ljudi koji se trenutno nalaze na području BiH, a koji prema međunarodnim konvencijama imaju pravo na zaštitu, ne doprinosi humanističkom, ljudskom i solidarnom pristupanju situaciji.

Ohrabruju ljude dobre volje, aktiviste, volontere, da stanu u odbranu vrijednosti ljudskih prava i jednakosti.

NA VRH