PROTESTI Ne odustaju od svojih zahtjeva

Završena drama ispred Parlamenta FBiH: Borci se razišli i najavili masovnije proteste

Autor: E. HALIMIĆ - M.S.R.
17.04.2018 17:10
A
A
A

Foto: E. Halimić/A. Kuburović

18:45 Kako javlja reporter "Dnevnog avaza", borci su donijeli odluku da se povuku ispred zgrade Parlamenta FBiH.

Odlučili su da se vrate u kamp boraca ispred bivše zgrade Vlade FBiH.

Za sutra su najavili nastavak protesta u puno većem broju, a sve konkretne odluke o terminu početka protesta donijet će u toku noći.

18:25 Preporučena je evakuacija iz zgrade Parlamenta FBIH i skoro svi poslanici su je napustili.

Evakuacija je preporučena jer su, prema informacijama, borci u dva navrata krenuli ka zgradi.

U sali je ostalo desetak poslanika.

Dženan Đonlagić, šef Kluba poslanika DF-a, kazao je da, dok ne dobiju neku zvaničnu informaciju o tome šta se dešava, neće otići.

- Bio je Kolegij Doma i dogovor da se sjednica nastavi s poslaničkim satom, a sutra da se nastavi vanredna. Službeno od predsjedavajućeg Doma Edina Mušića i rukovodstva Doma nismo dobili informaciju da je krenula evakuacija. Čuli smo po hodnicima da je preporučena, ali najmanje što je Mušić trebao uraditi jeste obavijestiti zastupnike da se sjednica prekida, nastavlja... - dodao je Đonlagić.

18:15   Kako javlja reporter "Avaza" s lica mjesta, ispred Federalnog parlamenta stigla je Hitna pomoć jer je jednom borcu pozlilo. 

Borci uzvikuju: "Je li te stid, Bakire?!"

18:00   Vrlo napeta situacija ispred Parlamenta FBiH. 

Borci i policija stoje na suprotnim stranama.

Nakon fizičkog obračuna boraca i policije, borci čekaju da im se obrati Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

17:50 Kako javlja reporter "Dnevnog avaza" s lica mjesta, borci su nasilu pokušali ući u Parlament FBiH, ali ih je u tome spriječila Specijalna policija.

17.35  Još su u toku pregovori parlamentaraca s pet demobilisanih boraca koji su prije pola sata ušli u zgradu Federalnog parlamenta.

Kako su nam kazali borci, oni će pokušati izvršiti pritisak da bi bila zakazana posebna tematska sjednica Parlamenta, na kojoj bi se raspravljalo o tri zahtjeva boraca.

17.10 Borci su ušli u Parlament na pregovore. 

16.45 Borci trenutno razgovaraju s parlamentarcem Jasminom Kadićem.

16.00 Do 16.30 parlamentarci će donijeti odluku o tome hoće li primiti predstavnike boraca.

Tad je Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Na njemu će se odlučivati o eventualnom stavljanju na dnevni red sjednice tačaka koje se tiču boračke problematike i o tome hoće li se parlamentarci sastati s borcima.

15.45 Borci traže da se odredi rok do kada će četiri do pet boraca ući na pregovore u Parlament FBiH. Čuju se povici da parlamentarci odrede 10 minuta, inače će borci pokušati ući u zgradu Parlamenta FBiH.

15.30 Dio boraca prešao je kod garaže Delegacije EU i Ambasade Njemačke. Misleći da je to garaža Parlamenta FBiH, odlučili su blokirati izlaz. Reagirala je policija, nakon čega su se borci povukli. Vraćaju se pred zgradu Parlamenta FBiH.

14.35 Borci su počeli puštati patriotske pjesme pred zgradom Parlamenta FBiH putem razglasa. Policija ih je zamolila da stišaju muziku jer, kako kažu, nije dozvoljeno narušavanje javnog reda i mira. 

14.15 Još traje dogovor boraca o tome ko će ući na sjednicu Parlamenta BiH.

14.00 Pored okupljenih boraca prošao je predsjednik FBiH Marinko Čavara. Borci su ga pozvali da raspusti Parlament FBiH.

13:00 Demobilisani borci biraju četiri do pet osoba koje će ući i prisustvovati sjednici Parlamenta FBiH.

Oni žele postići dogovor s parlamentarcima da se o pitanjima boraca raspravlja na današnjoj vanrednoj sjednici.

Video: E. Halimić

Nekoliko stotina obespravljenih demobilisanih boraca, kao što su i najavili, danas su se okupili ispred zgrade Parlamenta FBiH. 

Kako kažu, došli su da izvrše pritisak na parlamentarce kako bi se krenulo u rješavanje boračke problematike. 

Dodali su da ne odustaju od svoja tri zahtjeva, a to su javno objavljivanje boračkog registra, borački dodatak za svakog pripadnika Armije RBiH i HVO-a i potpuno ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja. 

Borci su naglasili da je današnje okupljanje ujedno i posljednje upozorenje vlastima. 

Poručili su da se neće razići ispred zgrade Parlamenta FBiH, jer ne mogu više tolerirati ignorantski odnos. 

- Mi smo branili ovu državu, a danas nemamo ništa. Sramotni zakon koji predlaže Bukvarević, nama ne znači ništa - istaknuli su borci.

Dodali su da odluka Vlade Federacije, kojom su povećana primanja RVI, porodicama poginulih boraca i šehida te dobitnicima najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan", je pokušaj vlasti da zavadi boračku kategoriju između sebe. 

- Mi se nismo zavadili u ratu, nećemo ni sada - poručili su borci koji pred Parlamentom FBiH uzvikuju: "Lopovi!" i zvižducima dočekuju parlamentarce koji stižu na sjednicu.

Borci su još u proteklom periodu najavili da će protestirati tokom sjednice Parlamenta FBiH, 17. i 18. aprila.