SJEDNICE

HDZ i SNSD odgodili izjašnjavanje o uvođenju novih tehnologija u izborni proces

S. Saletović/Avaz.ba

S. D.

17.4.2018

Sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH obilježile su rasprave o zahtjevu Kluba poslanika hrvatskog naroda da Prijedlog izmjena Zakona o krivičnom postupku bude razmatran po hitnoj proceduri te zahtjev Predstavničkog doma da izmjene Izbornog zakona BiH budu razmatrane, također, po hitnom postupku.  

U konačnici, preglasavanjem Kluba bošnjačkog naroda HDZ BiH i SNSD uz pomoć glasova po jednog poslanika iz HSS-a i DNS-a izglasano je da izmjene ZKP-a budu razmatrane po skraćenoj proceduri.

Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona, kojim su SBB, SDP i DF tražili uvođenje novih tehnologija u izborni proces, čime bi bile spriječene izborne krađe u BiH, ponovo je preglasavanjem Kluba bošnjačkog naroda izglasano da se izjašnjavanje o ovom zakonu odgodi dok o njemu ne budu pribavljena mišljenja Centralne izborne komisije, IDDEEA-e, Vijeća ministara i Agencije za javne nabavke. Protiv odgode izjašnjenja o Izbornom zakonu bili su, uz Klub bošnjačkog naroda, i delegati Darko Babalj (SDS) i Ognjen Tadić (Narodna stranka).

Svi delegati iz Kluba hrvatskog naroda, uključujući i Martina Raguža iz HDZ 1990 podržali su odgodu izjašnjavanja o Izbornom zakonu BiH. Raguž, koji je ranije iskazivao podršku ovim izmjenama, očigledno se predomislio i njegov glas „za“ presudio je u korist HDZ-a i SNSD-a.

Odlučeno je da sjednica na kojoj bi ponovo bile razmatrane ove izmjene bude održana najdalje do 26. aprila ove godine.

Najžešći verbalni okršaj tokom rasprave o izmjenama Izbornog zakona BiH u kontekstu sprečavanja izbornih krađa na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine desio se između Nebojše Radmanovića (SNSD) i Ognjena Tadića (Narodna stranka).

Radmanović je, naime, pokušao minimizirati problem izbornih krađa, pa je kazao da „pričom o izbornim krađama male stranke pokušavaju skrenuti pažnju na sebe“.

– SNSD, kao velika stranka, nema šta da ukrade od, naprimjer, Narodne stranke Ognjena Tadića. Od koga SNSD da krade, samo od nas mogu krasti – kazao je Radmanović.

Replicirao mu je Ognjen Tadić, koji je naveo primjer s izbora 2014. godine, kada je on bio kandidat za predsjednika entiteta RS, a protukandidat mu je bio Milorad Dodik. On je naveo da je to očigledan primjer da se ne krade od stranaka, nego od naroda.

– U selu Romanovci, gdje nema muslimana, Bošnjaka, Ramiz Salkić je te godine dobio 190 glasova, a ja sam dobio jedan glas. Izgleda da je neko želio da svom šefu dojavi da je u nekom srpskom mjestu Salkić dobio više glasova nego jedan Srbin – rekao je Tadić.

Stoga, nastavio je on, izmjenama Izbornog zakona stranke koje to podržavaju žele osigurati svakom biraču da njegov glas ne bude ukraden. Tokom izlaganja Tadić je gledao u Radmanovićevom pravcu, što je on protumačio direktnom optužbom za krađu na izborima na njegov račun.

– Rijetko se dešava da govorim neprimjerene riječi u ovom domu. Ali gledali ste u mene i rekli – „kradete od naroda“. To je nedopustivo. Nikada se time nisam služio, kao ni SNSD. Narod je mislio da za vas ne treba glasati, tu niko ništa nije ukrao – rekao je Radmanović.

Tadić je ispravio Radmanovića, kazavši da on nije rekao „vi kradete“, nego da se krade od naroda.

Pri tome je Tadić naveo i primjer da je Centralna izborna komisija nakon izbora 2014. godine usvojila prigovore na rezultate s čak 10 biračkih mjesta i da je rezultat promijenjen u korist Tadića i Saveza za promjene, čiji je on u to vrijeme bio član. Tadić je rekao i da mu nije cilj izazivati nikakve nerede te da je to htio učiniti, onda bi to, kako je kazao, bilo 2014., „kada smo viđali strane državljane u Banjoj Luci, poprilično vojno opremljene“.

Delegati su usvojili Zakon o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zrakoplovstvu BiH. Izmjene predviđaju da generalni direktor Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH i njegovi zamjenici ubuduće ne budu državni službenici, nego imenovana lica.

Za narednu sjednicu je odgođeno razmatranje u prvom čitanju Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH, jer na sjednicu Doma nije došao niko od predlagača.

Delegati nisu prihvatili zahtjev Ustavnopravne komisije Doma naroda za produženje roka za dostavljanje mišljenja ili obustavu zakonodavnog postupka o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o komunikacijama u prvom čitanju. Time je za ovaj zakon obustavljen zakonodavni postupak.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, u prvom čitanju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH, također u prvom čitanju.

Dom naroda prihvatio je i izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika, izvještaje o provedenoj reviziji učinka o temama "Efikasnost pripreme projekata reforme javne uprave u BiH" i "Praćenje realizacije preporuka revizije učinka", kao i izvještaj o radu Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za prošlu godinu.

Prihvaćen je i izvještaj o radu Privremene istražne komisije Doma naroda za pribavljanje informacija o vanjskopolitičkom statusu BiH.

Podršku je dobio i izvještaj o radu Nezavisnog odbora PSBiH.

Dom naroda dao je saglasnost za razrješenje zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Dragana Anđelića s ove funkcije, kao i saglasnost za ratifikaciju niza međunarodnih sporazuma.

Prihvaćen je i zaključak delegata Marija Karamatića (HSS) da u Vanjskotrgovinsku komoru BiH budu upućeni nadležni kontrolni organi, kao i da bude izvršena revizija finansijskog poslovanja Komore.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.