SAOPĆENJA

SDP: Sprema se izborna krađa, HDZ-u i SNSD-u ne odgovaraju regularni izbori

Avaz.ba

17.4.2018

Nakon što su predstavnici HDZ-a i SNSD-a, potpomognuti Martinom Ragužem, danas onemogućili da Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH raspravlja o Prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH, čija je svrha osiguravanje fer i poštenih izbora, jasno je da je svima njima zajednički interes – krađa na predstojećim izborima, poručili su iz SDP-a BiH.

- Prijedlog koji je uputila neformalna koalicija za fer i poštene izbore, među kojima je i SDP, podrazumijeva uvođenje skeniranja glasačkih listića, videonadzor na biračkim mjestima, te mnogo strožiju kontrolu utvrđivanja identiteta birača. Na taj način, ne bi dolazilo do krađe glasova, “ljudskih grešaka” i rezultata izbora koji ne predstavljaju demokratsku volju građana, već volju brojača koje instaliraju političke stranke - poručili su iz SDP-a.

Dodaju da je potpuno jasno da "regularni i transparentni izbori ne odgovaraju HDZ-u, SNSD-u i njihovim satelitima i spavačima". 

- Mi, u SDP-u, smatramo da je integritet izbornog procesa u BiH ozbiljno narušen.  Stalne afere koje prate rad Centralne izborne komisije BiH i jasne političke opstrukcije usvajanja novih izbornih pravila koji bi omogućili fer izbore, upućuju na to da se sprema velika krađa na predstojećim izborima. SDP će učiniti sve da tu krađu onemogući i spriječi. Pozivamo sve druge političke stranke, ali i građane koji žele fer izbore, da ostanemo ujedinjeni u odbrani demokratije i slobode i da ne dozvolimo da se izborna krađa desi  - kažu iz SDP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.