BIH

Evropska komisija: BiH napredovala, opstrukcije usporavale reforme

Piše: Al. Ti.

17.4.2018

Evropska komisija je u utorak na sastanku u Strazburu usvojila paket o proširenju.

Kada je u pitanju izvještaj koji se tiče Bosne i Hercegovine, iz Evropske komisije su naveli da je potrebno da se hitno promijeni izborni okvir da bi se osigurala organizacija izbora koji će biti održani u oktobru ove godine.

- Svi politički lideri moraju preuzeti odgovornost i pokazati spremnost na kompromis u vezi s rješenjem u pogledu Doma naroda FBiH - istaknuto je u izvještaju.

Dalje se navodi da se odluka Ustavnog suda za 2010., a koja se odnosi na poštivanje demokratskog prava građana Mostara da glasaju na lokalnim izborima, tek treba provesti.

- Donošenje zakona koji proizlazi iz Reformske agende, uključujući prihvatanje zakona o trošarinama, negativno su utjecali na napetosti između stranaka vladajuće koalicije i opstrukcije opozicionih stranaka u parlamentima na državnom i entitetskom nivou, što je dovelo do usporavanja provođenja. Agenda reformi učinkovito je provedena kada su na nivou države i entiteta sarađivale na koordiniran način. Ustav Bosne i Hercegovine i dalje krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, prema predmetu ''Sejdić - Finci'' i srodnim predmetima - piše u izvještaju EK.

Kada je u pitanju Predsjedništvo BiH, iz Evropske komisije navode da je na funkcioniranje utjecalo na izražavanje raznih pozicija od pojedinih članova u nizu pitanja iz nadležnosti nad vanjskom politikom.

- Vijeće ministara BiH usvojilo je daljnje strategije u cijeloj zemlji na područjima kao što su životna sredina i ruralni razvoj. Međutim, s izuzetkom nekoliko reformi i značajnog usvajanja akciznog zakonodavstva, dostavljanje određenih reformi odloženo je zbog nedostatka sporazuma u okviru članova vladajuće koalicije. Strategije širom zemlje u oblastima kao što su energija, zapošljavanje ili upravljanje javnim finansijama tek treba usvojiti. Mehanizmi za koordinaciju pitanja vezanih za EU počeli su da funkcioniraju od juna 2017. godine, uz pripremu odgovora zemlje na Upitnik za mišljenje Komisije. Još nije usvojen nacionalni program za usklađivanje pravne države s pravnom tekovinom EU - navode iz Evropske komisije.

Kada je u pitanju dio izvještaja o reformi javne uprave, navedeno je da nije postignut napredak u protekloj godini.

- Strategija reforme javne uprave širom zemlje razvija se i ostaje usvojena. Bosna i Hercegovina ima određeni nivo pripreme u pogledu svog pravosudnog sistema. Postignut je određeni napredak u pogledu pravosuđa, ali, sveukupno, reforme napreduju sporo. Bilo koja revizija krivičnog postupka trebala bi biti u skladu s međunarodnim standardima i ne bi trebala ugroziti sposobnost institucija da se bore s ozbiljnim organiziranim kriminalom, korupcijom ili drugim pitanjima vladavine zakona. Došlo je do određenog napretka, posebno usvajanjem nove strategije borbe protiv organiziranog kriminala i suzbijanja i ispunjavanja akcijskog plana za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, zbog čega BiH više neće biti podvrgnuta zadaći za praćenje finansijskih aktivnosti. Međutim, potrebni su značajni napori u vezi s finansijskim istraživanjima i poboljšanjem kapaciteta za borbu protiv terorizma, kao i povećanjem saradnje sa susjednim zemljama u pitanjima upravljanja granicama - stoji u izvještaju.

Na kraju se navodi da je postignut određeni napredak kada su u pitanju ljudska i prava manjina.

- Strateški, pravni, institucionalni i politički okviri za poštivanje ljudskih prava trebaju se značajno poboljšati. To uključuje slobodu izražavanja tamo gdje se nastavlja politički pritisak i zastrašivanje novinara, uključujući fizičke i verbalne napade. Nedostatak učinkovitog provođenja zakona o sprečavanju i zaštiti od rodno uvjetovanog nasilja, posebno porodičnog nasilja, ostaje zabrinjavajući. Potreban je sveobuhvatniji i integrirani pristup romskoj populaciji da bi se potaknulo njihovo socijalno uključivanje. Usklađivanje Bosne i Hercegovine sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU tek treba poboljšati - zaključeno je u izvještaju Evropske komisije.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark), nakon što je Evropska komisija objavila Paket proširenja, istakao da BiH nije postigla nikakav napredak u oblasti vladavine prava i temeljnih prava, reformi javne uprave te slobode izražavanja.

Obrazloživši izvještaj Evropske komisije o napretku zemalja eventualnih članica EU, napomenuo je da je izrađen privremeni izvještaj za BiH, u prijelaznom periodu između prošlog izvještaja i pripreme mišljenja Evropske komisije.

Kako je rekao, taj prijelazni izvještaj analizira samo neke oblasti, ali ne uključuje ništa od odgovora na Upitnik Evropske komisije dostavljenih u februaru.

Također je upozorio da je došlo do određenog nazadovanja kad je riječ o temeljnim pravima i vladavini prava, što se odnosi na rasprave u Parlamentarnoj skupštini BiH u vezi sa Zakonom o krivičnom postupku.

Za reformu javne uprave rekao je da nije zabilježen nikakav napredak, a ukazao je na nedovoljno ulaganja u oblast obrazovanja i istraživanje, što usporava ekonomski razvoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.