BIH

Zovko na raspravi o globalnim sporazumima UN-a o zakonitim migracijama

Fena

17.4.2018

Zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je danas u Strasbourgu, zajedno s povjerenikom Evropske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisom Avramopoulosom, na raspravi o napretku globalnih sporazuma UN-a o sigurnim, urednim i zakonitim migracijama i izbjeglicama.

Tokom rasprave, zastupnica Zovko istaknula je kako globalni sporazumi UN-a, kao slijednici njujorške deklaracije koja je usvojena prošle godine na Generalnoj skupštini UN-a, imaju za cilj unaprijediti upravljanje, kao i rješenje izazova povezanih s globalnim migracijama.

Zastupnica je naglasila kako je odgovornost, odnosno zaštita života, slobode i ljudskih prava u okviru globalnih obveza jedan od ključnih elemenata rezolucije o globalnim sporazumima UN-a te istaknula kako se EU i ostali globalni akteri moraju aktivnije angažirati u njihovom ispunjavanju.

Zovko je naglasila kako bi mjere uključivale podršku državama u razvoju koje su već primile veliki broj izbjeglica u pogledu njihove integracije u društvu, kao i njihove ekonomske samostalnosti u državama primateljicama, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Evropske narodne stranke.

- Ono što smatram važnim jeste jačanje otpornosti društava i gospodarstava u državama koje su zahvaćene krizama, kao i donošenje mjere za suzbijanje siromaštva i jačanja inkluzivnosti gospodarskog rasta i razvoja kao jednog od ključnih rješenja za globalne migracije, što je ujedno i navedeno u tekstu rezolucije čija sam suautorica, zaključila je Zovko.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.