PSBiH Sjednica počinje u 10.00 sati

Dvije izmjene Zakona o krivičnom postupku na sjednici Predstavničkog doma

Fena
18.04.2018 08:34

Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije postigao saglasnost o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH, koje je predložio Amir Fazlić (SDA) po hitnom zakonodavnom postupku, o čemu će danas na sjednici poslanici Doma biti upoznati.

Na sjednici 21. marta poslanici mu nisu dali podršku, odnosno nije bilo dovoljno glasova iz Republike Srpske, a poslanici će se danas o njemu izjašnjavati u drugom krugu, kada je potrebno da ne bude dvije trećine protiv iz jednog od entiteta da bi zakon bio usvojen.

Problem s izmjenama tog zakona je nastao zbog činjenice da postoji i prijedlog Ministarstva pravde BiH za izmjene tog zakona koje su potrebne zbog implementacije odluke Ustavnog suda, koji je prije osam mjeseci neke odredbe zakona proglasio neustavnim.

U obrazloženju tog prijedloga, između ostalog, navodi se da je riječ o usklađivanju odredbe zakona koja govori o svjedoku čiji iskaz, pod zakonskim uvjetima, može biti dokaz optužbe koji će se koristiti u postupku protiv drugih osoba.

Osim toga, danas je na dnevnom redu i zahtjev poslanika HDZ-a Nikole Lovrinovića za razmatranje izmjenama Zakona o krivičnom postupku, također, po hitnom zakonodavnom postupku.

Kolegij Doma nije postigao saglasnost o prijedlogu poslanika Nikole Špirića (SNSD) za razmatranje „Stanja sigurnosti u BiH povodom alarmantnih izjava ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića" kao posebnu tačku dnevnog reda sjednice, o čemu će se poslanici također danas izjašnjavati u drugom krugu.

Poslanici bi trebali razmatrati i izmjene Zakona o prekršajima, o radu u institucijama, o sportu, o upravnim sporovima BiH te dopune Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH.

Sjednica počinje u 10.00 sati.

NA VRH