SARAJEVO

Demobilisani borac Mujo Porobić: Kum Bakir klimne glavom, daj onoj fukari. Bando!!!

A. Durgut / Avaz.ba

M. R. S.-A. Č.

18.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+18

(Foto: A. Durgut / J. Alibegović)

14.50 Kum Bakir klimne glavom, daj onoj fukari, ne mislim lično meni, nego svima nama koji ovdje stojimo. Bando, Bando! Od 2014. godine, kada je bio socijalni bunt, a ne kako vi govorite da je bilo nasilje, bando, nad bandama. Nije to nasilje, to je vapaj naroda - poručio je demobilisani borac Mujo Porobić.

14.40 Tri demobilisana pripadnika Armije RBiH i jedan demobilisani pripadnik HVO-a ušli su u Parlament FBiH da bi s poslanicima dogovorili vanrednu sjednicu na kojoj će biti razmatrani njihovi zahtjevi. 

11:30 Nurija Hodžić, borac iz Zavidovića, kazao je da ih vlast ignorira više od 25 godina.

- Nismo se za ovo borili. Nama ne trebaju udruženja i krađa novca. Svi znaju šta tražimo. Svi smo oboljeli i nismo više ni za šta. Meni je lično Ismet Osmanović, pred ovom zgradom prije tri mjeseca, obećao da će za 15 dana biti zakazana sjednica. Životom mi se kleo. Slagao nas je. Tada je rekao i da će pokrenuti prijavu što smo mu prijetili. I to laže. Oni nam mogu sve montirati. Evo, doveli su i policiju na nas. Mi ćemo pokušati izdržati. Majmuni vode ovu državu - rekao je Hodžić. 


11:15 Nezir Velić, borac iz Bugojna, kazao je da danas opet nastavljaju proteste i da su došli da traže svoja tri zahtjeva. 

Danas očekujemo da će biti razumniji i da će zakazati sjednicu. Ne znam šta više čekaju. Dosta toga su usvojili, red je da i nas ispoštuju. Ovo su stvari koje se moraju riješiti. Nasilje nije rješenje, mi smo došli dostojanstveno da tražimo svoja prava. Jučer su nas isprovocirali, ali mi stvarno nismo za nasilje. Više ne znam kome da se obratimo - rekao je Velić. 

10:09 Pred zgradom Parlamenta FBiH nalazi se grupa demobilisanih boraca, a vanredna sjednica Predstavničkog doma bit će održana danas i to po predloženom dnevnom redu na kojem nema nijedna tačka posvećena boračkoj populaciji.  

Podsjetimo, s obzirom na proteste demobilisanih boraca, jučer je evakuirana zgrada Parlamenta. 

Poslanici su održali tematsku sjednicu o obrazovanju, a nakon nje je trebala početi vanredna sjednica s 18 tačaka dnevnog reda, među kojima nema boračkih zakona.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.