SARAJEVO

Vigemark zvanično predao izvještaj EU o napretku za BiH

E. Ma.

18.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark) zvanično je uručio izvještaj o napretku za BiH zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministru finansija i trezora Vjekoslavu Bevandi.

Na konferenciji za medije Vigemark je prezentirao neke od zaključaka. Kazao da je Evropska komisija započela sa procesom evaluacije odgovora na Upitnik zbog čega je Izvještaj o napretku BiH nešto kraći od prošlog.

Neophodne reforme

- Ovaj izvještaj ne obrađuje odgovore BiH na Upitnik Evropske komisije jer je premalo vremena da se prođe kroz više od 20.000 stranica - rekao je Vigemark. 

Istaknuo je važnost provođenja reformi Izbornog zakona, posebno u dijelu izbora delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH kako bi se osiguralo nesmetano provođenje izbora u oktobru ove godine.  

- Apeliramo na sve lidere u BiH da se iznađe rješenje i pronađe kompromis u vezi s izmjenama Izbornog zakona. U ovom političkom dijelu naglašava se i neophodnost provođenja odluke Ustavnog suda iz 2010., koja se tiče provođenja lokalnih izbora u Mostaru - kaže Vigemark.

U izvještaju je zabilježen određeni napredak u oblasti ljudskih prava, no potrebno je unaprijediti zakonske i druge okvire. 

Rečeno je da u reformi javne uprave nije postignut nikakav napredak te da se mora više uraditi na polju ekonomskih reformi i razvoja.

On je rekao da je u proteklom periodu nastavljena praksa političkih pritisaka, zastraživanja novinara i napada na novinare. U izvještaju je navedeno da nije postignut nikakav napredak u smislu javne uprave. 

- Fragmentacija državne službe na federalnom i kantonalnim nivoima prijeti daljnjoj politizaciji javne uprave - rekao je Vigemark.  

Izrazio je zabrinutost i zbog postojeće procedure izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku. 

- Što se tiče vladavine prava, u izvještaju se navodi da postojeće procedure izmjena Zakona o krivičnom postupku izaziva zabrinutost. To mora biti urađeno u skladu s međunarodnim standardima koji neće umanjiti mogućnost pravosudnih institucija za procesuiranje krivičnih djela kriminala i korupcije - rekao je Vigemark.

Put ka Briselu

Ministar Bevanda kazao je da ovaj izvještaj pokazuje da su institucije EU uz BiH, ali da su ključne odluke ipak na domaćim vlastima.

Istaknuo je da BiH mora poći putem koji vodi ka Briselu.  

On je rekao da su primjedbe iz izvještaja poznate i bh. vlastima, ali da je dobro što je i EU detektirala ove probleme. 

- Nadam se da ćemo u što skorijem vremenu otkloniti nedostatke koji su navedeni u privremenom izvještaju - kazao je Bevanda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.