PARLAMENT BIH

Đonlagić: Šta nadležni čine da zločinac Novak Đukić bude procesuiran?

S. D.

18.4.2018

Tokom dijela sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH rezerviranom za komentare poslanika na dobivene odgovore, Mirsad Đonlagić, predsjedavajući Kluba poslanika SBB-a, izrazio je nezadovoljstvo odgovorom koji je dobio od Ministarstva pravde BiH na pitanje o zločincu Novaku Đukiću.

Đonlagić je ocijenio poražavajućim da Ministarstvo pravde ne prati i nema informaciju o tome u kojoj je trenutno fazi proces protiv Đukića koji je pokrenut protiv njega u Srbiji, jer je Đukić pobjegao iz BiH u tu zemlju. Podsjećamo, Đukić je pred Sudom BiH proglašen krivim da je, kao komandant taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske, 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu, nakon čega je došlo do masakra na Kapiji kada je ubijena 71 osoba. 

U februaru 2014. zločinac je pušten iz zatvora nakon što je Ustavni sud BiH – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Njegov advokat je nekoliko dana nakon toga obavijestio Sud BiH da je osuđeni na liječenju u Srbiji.

Đonlagić je u nekoliko navrata upućivao poslanička pitanja Ministarstvu pravde BIH i drugim nadležnim institucijama o tome šta čine da Đukić bude procesuiran.

Ranije je nakon njegovih apela Đonlagić obaviješten da je proces pokrenut, ali medijski izvještaji govore o tome da je sud u Beogradu više puta odgađao početak postupka protiv Đukića za zločin na tuzlanskoj Kapiji. Naime, odbjegli ratni zločinac izbjegava pojavljivanje pred sudom, a izostanke pravda medicinskom dokumentacijom!

Na Đonlagićevo konkretno pitanje šta se dešava trenutno s tim procesom, Ministarstvo pravde BiH u odgovoru se poziva na obavještenje koje je dobilo od Ministarstva pravde Srbije 13. aprila 2016. godine da „na više zakazanih ročišta osuđeni Đukić nije pristupio iz zdravstvenih razloga“.

- Budući da Ministarstvo pravde BiH postupa isključivo po zahtjevu Suda BiH,  nema drugih nadležnosti u konkretnom predmetu ukoliko Sud BiH poduzme bilo kakvu daljnju inicijativu povodom podnesenog zahtjeva, Ministarstvo pravde BiH će istu dostaviti bez odlaganja nadležnim tijelima Srbije u cilju udovoljenja molbi Suda BiH – naveli su u odgovoru Đonlagiću iz Ministarstva pravde BiH.

Đonlagić je kazao i da je pitanje o Đukiću uputio i Sudu BiH te da on smatra da je ovo veoma važno pitanje, o kojem bi se Ministarstvo pravde BiH i Sud BiH trebali stalno informirati.

Srbija i BiH su 2010. godine potpisale sporazum prema kojem je moguće preuzimanje pravomoćnih presuda.

Višestruke odgode u preuzimanju izvršenja kazne u Đukićevom slučaju više puta su kritizirale porodice žrtava iz BiH, kao i glavni haški tužilac Serž Bramerc (Serge Brammertz).


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.