BIH

Od jula vozovi Talgo saobraćat će od Sarajeva do Bihaća

Radovi na dijelu od Bihaća do Blatne

Piše: A. SADIKOVIĆ

18.4.2018

Najdalje do početka jula trebao bi biti uspostavljen željeznički saobraćaj od Sarajeva do Bihaća, i to nakon 27 godina. Do tada bi, naime, dio Unske pruge od Bihaća do Bosanskog/Novog Grada trebao biti stavljen u funkciju. 

Ovih dana počela je elektrifikacija dijela pruge od Bihaća do Blatne u dužini od 47 kilometara. Za realizaciju tog projekta Vlada Federacije osigurala je 2,3 miliona KM.  

Prema riječima premijera USK Huseina Rošića, ovaj kanton za sada je jedini koji željeznicom nije povezan sa središtem države. Rošić ističe da će Unskom prugom uskoro saobraćati vozovi Talgo. 

U okviru projekta elektrifikacije 47 kilometara pruge, USK je u obavezi da sagradi potrebne rampe i osigura rad tog dijela infrastrukture, za šta su već osigurana sredstva u budžetu za ovu godinu.

Prema riječima Vahida Đoze, pomoćnika direktora „Željeznica FBiH“, cilj je da se središte države uveže željezničkim saobraćajem sa svim centrima.

- Počela je elektrifikacija dijela Unske pruge, što je uvjet za saobraćanje vozova Talgo, i taj bi dio trebao biti završen do 1. juna kako bi saobraćaj do Sarajeva bio uspostavljen najdalje do 1. jula - kazao je Đozo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.