SARAJEVO

Obilježena 26. godišnjica pogibije Safeta Hadžića i njegovih saboraca

Avaz.ba

18.4.2018

Danas je obilježena 26. godišnjica pogibije brigadnog generala Armije Republike Bosne i Hercegovine, heroja Safeta Hadžića te njegovih saboraca Seada Velića, Nermina Zeljkovića, Fahrudina Čavčića, Almira Islamovića i Senada Čirića.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo položio je ovim povodom cvijeće na spomenik koji je podignut u čast ovog gazije ispred Općine Novi Grad Sarajevo, a zatim i na spomen-ploču ispred preduzeća „Pretis“, na mjestu pogibije rahmetli Hadžića i njegovih saboraca.

Ministar Fišo te druge delegacije predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, kao i predstavnici boračkih udruženja odali su dužno poštovanje i položili cvijeće na teretnoj kapiji preduzeća „Pretis“, prisjećajući se briljantne akcije pripadnika MUP-a RBiH Specijalne jedinice "Bosna".

- I ove godine s ponosom obilježavamo herojstvo i časnu borbu Safeta Hadžića i njegovih saboraca, kao i svih naših heroja koji su odbranili Bosnu i Hercegovinu. S ovog mjesta poručujem da ćemo, bez obzira na nasrtaje sa svih strana, sačuvati našu domovinu Bosnu i Hercegovinu i trajno se sjećati svih naših gazija - rekao je ministar Fišo.

Pozvao je borce i cjelokupnu boračku populaciju na jedinstvo i istrajnost, jer se samo tako mogu dugoročno riješiti problemi vezani za ovu populaciju.

Safet Hadžić je bio među prvim organizatorima otpora bosanskohercegovačkih patriota koji su se usprotivili podjeli države i organizirali Patriotsku ligu Bosne i Hercegovine.

Poginuo je 18. aprila 1992. godine u akciji izuzimanja naoružanja u fabrici namjenske industrije “Pretis” u Vogošći. U to vrijeme obavljao je dužnost predsjednika Kriznog štaba Patriotske lige za regiju Sarajevo.

Posthumno mu je dodijeljen čin brigadnog generala i odlikovan je najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan" 1992., a "Ordenom heroja oslobodilačkog rata" 1994. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.