PRIMJER DRUGIMA

Sulejmanović: Investicije iz bh. dijaspore dobra poruka za ekonomski razvoj

Ostala sam vezana za Sarajevo, te redovno dolazim u svoj grad

Fena

19.4.2018

Lilijan Sulejmanović je kao dijete u ratu stigla do Velike Britanije, a danas njena priča o investiranju u Bosnu i Hercegovinu vraća nadu u povratak i aktivno uključivanje bh. dijaspore u ekonomski razvoj države.

- Na "Oxfordu" sam završila studij filozofije, politike i ekonomije, zatim i postdiplomske studije iz filozofije. Razmišljala sam o akademskoj karijeri, ali je želja da radim u praksi prevagnula. Okrenula sam se menadžmentu te nakon nekoliko godina rada u nekoliko kompanija u Britaniji, odlazim na "Harvard Business School", gdje sam stekla MBA diplomu - kazala je Sulejmanović.

Nakon toga, nastavlja raditi u bizinis sektoru te je kroz svakodnevnu praksu razmišljala o načinima kako da ostane vezana za Bosnu i Hercegovinu te u domovini pokrene posao koji će donijeti radna mjesta njenim zemljacima.

- Ostala sam vezana za Sarajevo te redovno dolazim u svoj grad. Zbog toga sam i pokrenula kompaniju koja će se baviti proizvodnjom funkcionalne i zdrave hrane. 'Te Ora' je krenula s radom te uz podršku USAID 'Diaspora Invest' programa danas radimo na izlasku na lokalno tržište i razvoju proizvodnje. Trenutno proizvodimo energetske pločice, visoke nutritivne vrijednosti. To je samo početak i, nadam se, dobra poruka drugima - kaže Sulejmanović.

Ona prepoznaje prednosti ulaganja u BiH. Kaže da je radna snaga obrazovana, da je država blizu razvijenih evropskih tržišta što olakšava logistiku proizvodnje i distribucije. Ipak, potrebno je raditi na bržem procesu registracije te ulagati u infrastrukturu.

- Proces registracije kompanija je neprihvatljivo dug i kompliciran, regulatorni zahtjevi se čine kao da postoje da obeshrabre potencijalne investitore. Potrebno je ulagati i u infrastrukturu, prvenstveno zbog povezivanja unutar države, ali i šire jer je teško računati na povećanje ekonomske aktivnosti bez uređene transportne logistike - dodaje Sulejmanović.

Izuzetno je, kaže ona, važno podržati razvoj duha i svijesti o aktivnom djelovanju u zajednici.

- Želim podržati naše društvo kroz svoje lične inicijative. Potrebno je mnogo potoka da se napravi moćna rijeka - poručuje Sulejmanović.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.