PORUKA

Komarica: Za neodgovorno ponašanje političara odgovorna i međunarodna zajednica

Fena
20.04.2018 16:19

Banjalučki biskup Franjo Komarica izjavio je danas da je s postojećim uređenjem te održavanjem stanja kontroliranog haosa BiH zemlja neodgovornog ponašanja političara, te da odgovornost za takvu situaciju snosi i međunarodna zajednica.

- Čast izuzecima, ali velika većina bh. političkih dužnosnika je na krivom mjestu... Dakle, za svako zvanje, poput kuhara, tesara i krojača, moraš imati neki zanat, ali čini se da oni ne znaju abecedu šta znači biti političar i zauzimati se za opće dobro cjelokupnog društva. Ovdje vlada partitokracija, a za to je kriva i međunarodna zajednica koja drži ovakav koncept države, odnosno stanje kontroliranog kaosa, bez pravne države - kazao je Komarica novinarima u Travniku, upitan da prokomentira aktuelnu situaciju BiH.

Komarica je istaknuo da je, tokom nedavnog putovanja u inozemstvo, o stanju u BiH razgovarao s nekima od utjecajnih političara i diplomata.

- Na putu na kojem sam bio osam dana i prešao tisuće kilometara rekao sam im da učine nešto i pitao ih zašto žele držati BiH kao bure baruta, umjesto da to bude zona mira i uzora za Europu, koja je jedinstvena u različitostima. Međutim, ovo je sluđen narod i sluđuje se i dalje, a odgovorne to ne zanima - naglasio je Komarica.

Kako je rekao, pitanja o tome zašto ljudi u BiH nemaju temeljna ljudska prava i dostojanstven život treba postavljati, sve dok postoji toliko obespravljenih ljudi.

- Nametnut nam je kompleks manje vrijednosti, da ne vrijedimo kod kuće, nego da idemo vani... Zašto bismo mi morali izgrađivati tuđinu, a ne ovu prelijepu zemlju? Zato sam preklinjao ljude koje sam vani sreo: "Nemojte dozvoliti da budete mazge, a mazga je radna snaga, nego imajte dostojanstvo i tražite da se u vašoj zemlji sredi situacija" - poručio je Komarica.

NA VRH