SARAJEVO

Ko je ukrao refleksne nišane iz Centralnog istražnog ureda Granične policije?

Piše: E. Trako

21.4.2018

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić prekjučer je Tužilaštvu BiH dostavio izvještaj o nestanku opreme za naoružanje, nakon što su se u medijima pojavile oprečne informacije o nestanku snajpera, više komada pušaka i municije.

Kako saznaje „Dnevni avaz“, krajem prošle godine iz Centralnog istražnog ureda u Sarajevu ukradeni su refleksni nišani s pušaka.

Istražni tim

- Riječ je o specijaliziranim nišanima koji se mogu koristiti i u lovu. Popis naoružanja radili su certificirani instruktori i uočen je nedostatak ovih nišana. Formiran je i istražni tim za otkrivanje eventualnog kradljivca ove opreme. Bit će adekvatno sankcionirani – kaže naš izvor iz Granične policije BiH.

I Granična policija BiH jučer se oglasila saopćenjem nakon medijskih pisanja o nestanku "snajpera" i municije iz GPBiH. Navode da je 2017. godine obavljen redovan popis materijalno-tehničkih sredstava i opreme Granične policije BiH, kao i pregled kompletnog naoružanja u GPBiH, što su uradili certificirani instruktori za vatreno oružje.


- Tom prilikom u jednoj organizacionoj jedinici utvrđeno je da nedostaju određeni dijelovi opreme s naoružanja. S obzirom na utvrđeni nedostatak, direktor Zoran Galić formirao je vanrednu popisnu komisiju za materijalno-tehnička sredstva i opremu koja je po izvršenom popisu potvrdila da nedostaju određeni dijelovi opreme s naoružanja. Nakon toga je odlukom direktora GPBiH  formiran istražni tim za utvrđivanje činjeničnog stanja u vezi s nedostajućim materijalno-tehničkim sredstvima i dijelovima opreme s naoružanja – saopćeno je jučer iz GPBiH.

 Utrošak municije

Predmet istraživanja tima bio je i utrošak municije koja je iz skladišta izuzimana za provođenje vježbi bojevog gađanja, a ne nedostajuća municija u samom skladištu, kako je to objavljeno u medijima.

Sada je na Tužilaštvu BiH da procijeni je li potrebno pokrenuti istragu u vezi s eventualnim postojanjem krivične odgovornosti za počinjena krivična djela u GPBiH.

 Šta su refleksni nišani

Refleksni nišani predstavljaju vrstu optičkih uređaja koji omogućavaju strijelcu da lakše nišani metu. U pravilu, u pitanju su neuveličavajući nišanski uređaji. Konstruirani su za upotrebu u uvjetima bliske borbe. Montiraju se na gornju stranu oružja pomoću različitih nosača ili montiranjem na standardne šine „Picatinny“ u slučaju modernijih modela pješadijskog naoružanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.