DRUŽENJA

Zlatna generacija sarajevskih učitelja: Prijateljstvo koje se njeguje pola stoljeća

Zlatna generacija s prijateljima na promociji knjige u brezanskoj biblioteci

A. KOVAČEVIĆ

22.4.2018

  Učenici generacije 1961.-1965. tadašnje Učiteljske škole iz Sarajeva prijateljstvo njeguju duže od pola stoljeća i danas se, svake prve srijede u mjesecu, sastaju u sarajevskom Šahovskom klubu „Bosna“, a i godišnjice mature su redovne. 

Torte od mekinja

Prvo okupljanje sada već penzionisani učitelji i učiteljice upriličili su 1985. godine, na inicijativu Jovana Maleševića i Sadžide Hamamdžić.

- Radio sam u gradskom arhivu, a pokojna Sadža došla je da traži podatke o našoj generaciji. I tako je sve počelo. Poslali smo pozivnice i okupili se za dvadesetu godišnjicu mature, a 2015. proslavili smo i pedesetu – prisjeća se Malešević.

Zlatna generacija su ne samo zato što su bili dobri đaci i još bolji prosvjetni radnici nego i što su uspjeli sačuvati prijateljstvo.

Ljiljana Drašković kaže da svakome od njih svaki susret znači te da su se i u najgorim vremenima sastajali oni koji su bili u prilici.

Tako su i oni koji su živjeli u ratnom Sarajevu te četiri godine obilježavali godišnjice, veselili se, pravili torte od mekinja i na trenutke zaboravljali na situaciju u kakvoj su se našli.


Maturanti Učiteljske škole davne 1965. godine

Sjećanja o svojim drugovima iz školskih klupa Ahmed Bojičić i Željko Jurkić pretočili su u knjigu „Zlatna generacija sarajevskih učitelja (1961.–1965.)“, koja je promovirana u Brezi.

Godišnji odmori

- Za pedeset godina mature napisao sam jednu brošuru „Generacija učitelja (1961.–1965.) koja se pamti“. A kako volim da pišem, tako je došla i ova ideja o knjizi – kaže Bojičić.

Dodaje da ih je na prvom druženju bilo oko 150, a, iako se, nažalost, broj kolega stalno smanjuje, na njihova druženja odazivaju se i oni koji žive u inozemstvu, a dio su zlatne generacije. Čak i godišnje odmore planiraju prema svojim druženjima.


Promocija knjige

Promocija knjige „Zlatna generacija sarajevskih učitelja (1961.–1965.)“ upriličena je u brezanskoj biblioteci „Muhamed Kantardžić“. Breza je izabrana jer je čak osam đaka dolazilo vozom iz tog malog grada na školovanje u Sarajevo. Jedan od autora, Željko Jurkić, također je Brezanin. Uz autore, o knjizi, ali i samoj generaciji i učiteljskom pozivu, govorili su i profesor Esad Bajtal, učiteljica Milka Sokolović i profesorica Mioljka Vučetić-Kuburović.

Primjer mladima

Željko Jurkić smatra da se mlade generacije trebaju ugledati upravo na ovu njihovu.

- Možemo biti dobar primjer. Pravo prijateljstvo i druženje nešto najljepše su što čovjek može imati – rekao je Jurkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.