CAZIN

Obilježena 26. godišnjica formiranja Odreda TO Ostrožac

S. J.

22.4.2018

U cazinskoj MZ Ostrožac prigodnim programom obilježena je 26. godišnjica formiranja Odreda TO Ostrožac, koji je prvi put postrojen 21. aprila 1992. godine i koji su činile čete Ostrožac, Ostrožac Brdo, Prošići i Majetići, vod Vrelo i odjeljenje Ostrožac na Uni. 

Dio odreda bio je upotrijebljen u odbrani BiH prilikom napada agresora na Bosansku Krupu, da bi 12. juna 1992. godine bio uključen u odbranu grmuško–srbljanskog platoa. 

Formiranjem brigada i 5. korpusa Armije RBiH Odred Ostrožac je kasnije rasformiran, a njegovi borci su raspoređeni po svim brigadama korpusa. Obilježavanje godišnjice odreda počelo je obilaskom šehidskih mezarja u Ostrošcu, Majetićima i Prošićima, nakon čega je u džamiji Ostrožac proučen tevhid. 

Uslijedio je obilazak spomen-sobe u Ostrošcu, gdje je proučena Fatiha pred duše poginulih pripadnika Odreda Ostrožac. Centralni dio obilježavanja godišnjice Odreda održan je u holu OŠ ''Ostrožac'', gdje je nakon intoniranja himne BiH i proučene Fatihe dobrodošlicu prisutnima poželio Refik Lelić, član Organizacionog odbora i jedan od komandira u ovoj jedinici, koji je podsjetio na njen ratni put i veliki doprinos u odbrani naše države. 

O važnosti obilježavanja ovog datuma govorili su jedan od komandira u odredu TO Ostrožac Hasib Prošić, ratni komandant Esad Bašagić i savjetnik gradonačelnika Cazina Jusuf Bajrekratević. 

Tom prilikom je naglašeno da svi moraju biti ponosni na ovu jedinicu i njene borce, koji su ugradili živote u temelje BiH. Svojim nastupom manifestaciju su obogatili učenici OŠ ''Ostrožac'' i članice udruženja žena “Ruža” Majetići i “Kula” Ostrožac. U sklopu obilježavanja na Ostrošcu je organiziran i tradicionalni turnir u šahu.   

Poginulo 76 boraca 

Odred TO Ostrožac prilikom formiranja imao je 436 boraca, a kroz ovu jedinicu prošlo je više od 600 boraca. Njih 76 je poginulo braneći državu BiH, 58 su ratni vojni invalidi, a 50 ih je prošlo kroz agresorske logore. Prvi ratni komandant Odreda TO Ostrožac bio je Kasim Pandžić, a nakon njega komandanti su bili Husnija Zenković, Adnan Nadarević i Hasan Handanagić. Preteča formiranju Odreda bio je protivdiverzantski vod Ostrožac, koji je djelovao kao prištabska jedinica TO Cazin. Treba naglasiti da je u toku agresije na BiH Ostrožac imao i četiri civilne žrtve rata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.