BIH

Koliko je "gulenovaca" u BiH na listi za izručenje?

Gulen: Turska tvrdi da je osnivač FETO-a

Piše: M. Aš.

22.4.2018

Sud Bosne i Hercegovine ne raspolaže evidencijom ekstradicionih predmeta prema članstvu ekstradiranih osoba u određenim grupama i organizacijama.  

Ovo nam je zvanično odgovoreno iz ove pravosudne institucije nakon našeg upita u koliko slučajeva je Sud BiH postupao po zamolnici Ministarstva pravde Turske da im se izruče pripadnici organizacije FETO, čiji je lider i osnivač Fetulah Gulen!

Informaciju smo zatražili i s obzirom na to da je Sud BiH, kako smo već objavili, donio pravosnažno rješenje kojim se 7. marta ove godine odbija zamolnica vlasti Turske da im BiH izruči 25-godišnju Humejru Gokčen (Humeyra Gokcen), a koja se, prema navodima Glavnog republičkog tužilaštva iz Tire, sumnjiči da je pripadnica FETO-a, tzv. gulenovka.

Turska je u februaru prošle godine zatražila izručenje Gokčen, a BiH se našla na popisu 28 država kojima su vlasti iz Ankare dostavile dosje o članovima ove organizacije. Prema posljednjim nezvaničnim podacima, spisak turskih državljana koji žive u BiH, a koje Turska potražuje zbog veza s Gulenom, nedavno je proširen. No zvanične potvrde o tome da su neke osobe, osim Gokčen, pod ekstradicionim mjerama još nema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.