Pandurević: U pljački stoljeća ''Elektroprivreda RS'' oštećena za 600 miliona KM

Fena
22.04.2018 17:16

Iz "Elektroprivrede Republike Srpske" (ERS) u posljednjih 12 godina samo kroz mahinacije prilikom kupovine i prodaje struje izvučeno je više od 600 miliona KM, tvrdi potpredsjednica SDS-a Aleksandra Pandurević. 

Navela je i da nedavne iznuđene ostavke rukovodstva tog javnog preduzeća, nažalost, nisu samo "potvrda ispravnosti SDS-ove kritike u kojoj smo ukazivali na stanje u ERS-u, već da je riječ o borbi klanova SNSD-a da izvuku što više za sebe".

Ona kaže da "ova afera stoljeća nije isplivala na površinu zato što premijerka Željka Cvijanović želi da kazni krivce, nego zato što je došlo do borbe dva suprotstavljena klana".

- Na čelu jednog je Nebojša Radmanović, koji zastupa interese Vuka Hamovića, i drugi je klan Milorada Dodika, koji zastupa interese 'Vitola', ustvrdila je Pandurević na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Pandurević dodaje da podaci do kojih je SDS došao "sasvim sigurno pokazuju da se u EPRS desio kriminal stoljeća prilikom prodaje električne energije, koji je uništio budućnost RS“.

Prema njenim riječima, dobra stvar ovakvih ratova klanova jeste što u njima sve ispliva na površinu. SDS, dodala je Pandurević, poziva istražne organe da utvrde je li tačno da su neke firme koje su dobivale na tenderima za kupovinu i prodaju struje imale direktan pristup elektronskoj bazi ponuda i na taj način prilagođavale svoje ponude.

Pozvala je i Gordanu Tadić, v. d. glavne tužiteljice BiH, da pokrene istragu jer se, kako navodi, radi o međunarodnom kriminalu.

Oglasi

NA VRH