NJUJORK

Delegacija BiH na sastancima s čelnicima Svjetske banke i MMF-a: Obećali pomoć

Fena

22.4.2018

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je u okviru delegacije Bosne i Hercegovine učestvovao u Njujorku u sastancima s čelnicima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Visoke zvaničnike ove dvije institucije Novalić je informirao o rezultatima i postignućima Vlade Federacije u prethodnom periodu.

Kako je naglasio Novalić, uprkos brojnim političkim opstrukcijama, Vlada je uspjela provesti niz zahtjevnih i cjelovitih reformi u četiri oblasti, a to su finansijski zakoni, radnopravno zakonodavstvo i poslovno okruženje, socijalni zakoni te povećanje investicionog potencijala entiteta za kapitalna ulaganja.

Kao rezultat navedenog, postignuta je stabilizacija javnih finansija i vanbudžetskih fondova, zabilježen je rast BDP-a, zaposlenosti i izvoza te jačanje realnog sektora.

U narednom periodu Vlada planira nastaviti s reformskom politikom i realizacijom ciljeva zacrtanih u Pismu namjere MMF-a i Matrici obaveza za dobivanje DLP-a kod Svjetske banke, rekao je premijer.

Predstavnici Svjetske banke i MMF-a su još jednom iskazali spremnost da pruže Federaciji svu neophodnu logističku i savjetodavnu podršku na njenom reformskom putu.

Tokom vikenda održani sastanci su bili prilika za sumiranje dosadašnje saradnje. Osim premijera Novalića, na sastancima su učestvovali i federalni ministar trgovine i predsjednik Vijeća za strane investitore Zlatan Vujanović, guverner Centralne banke BiH Senad Softić i tim savjetnika predsjednice Vlade RS Željke Cvijanović te državnog i entitetskih ministarstava finansija.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.