TUŽILAŠTVO BIH

Tadić: Sud BiH u 2017. izrekao zatvorske kazne u ukupnom trajanju od 155 godina

Avaz.ba

23.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Stručna edukacija o vještinama zastupanja u predmetima ratnih zločina održava se u organizaciji Misije OSCE-a u BiH u okviru projekta praćenja rada na predmetima ratnih zločina.

V. d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić na početku se obratila sudionicima koji će u naredna tri dana učestvovati na stručnim radionicima, zajedno s međunarodnim ekspertima.

Tokom radionica bit će razmijenjena iskustva o vještinama zastupanja predmeta, ispitivanja svjedoka i prezentiranja dokaznih materijala u sudnici.

U uvodnom obraćanju v. d. glavne tužiteljice istaknula je da Posebni odjel za ratne zločine ima ukupno 28 tužilaca s kojima rade istražitelji, stručni saradnici i ostalo specijalizirano osoblje te da su od osnivanja do danas tužioci podigli optužnice protiv više od 800 optuženih osoba.

- Tokom 2017. godine u Posebnom odjelu za ratne zločine tužioci su podigli 38 optužnica protiv 89 osoba, a na temelju optužnica tužilaštava, Sud BiH je u protekloj godini izrekao zatvorske kazne u ukupnom trajanju od 155 godina.

Također, svi tužioci Tužilaštva BiH u 2017. godini ostvarili su kolektivnu normu u iznosu od 136,42 posto, kvalitet optužnica iznosio je 93,58 posto, a u Posebnom odjelu za ratne zločine ostvarena je norma od 118,14 posto, što govori o napornom radu i izuzetnom zalaganju tužilaca i stručnog osoblja u protekloj godini - istaknula je Tadić.

Na stručnoj konferenciji sudjelovat će više desetina tužilaca i stručnog osoblja Tužilaštva BiH, a edukatori će biti međunarodni eksperti iz SAD. 

U uvodnom dijelu konferencije obratili su se i potpredsjednica VSTV-a i predsjednica Nadzornog tijela za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, Jadranka Lokmić-Misirača, predstavnik OSCE-a Joeri Mas (Maas), kao i predstavnica Delegacije EU u BiH Lejla Hrustanović, a obratili su se i pravni eksperti iz SAD Džejms Gejli (James R. Gailey) i Alen Snajder (Allen Snyder), kao i sutkinja Suda BiH Minka Kreho.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.