BIH

Na maratonu i frizeri, zaštitari, slikari, krupijei, iscjelitelji...

Na startu utrke: Učestvovalo 170 rekreativaca (Foto D. Stojnić)

Piše: M. Zg.

24.4.2018

Brdsko-planinska utrka na 20, 40 i stotinu kilometara na Kozari kod Prijedora proteklog vikenda je u okviru prve manifestacije “Kozara - Ultra trail 2018” okupila zanimljivo društo, čak 170 rekreativaca iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Grčke, Mađarske, Austrije… 

Nisu svi maratonci, kako se misli, bili sportisti nego i frizeri, zaštitari, krupijei, slikari, pa čak i iscjelitelji, poput mlade Teslićanke Jovane Ovuke, koja trči posljednju godinu. 

- Sada prvi put trčim pulumaraton. Malo sam i trenirala za ovu utrku, ali kako god bude, od trčanja neću odustati. Idemo dalje, sa što više maratona - kaže Jovana, koja se, kad ne trči, bavi slikarstvom, fotografijom, tetoviranjem, pa čak i iscjeljivanjem.


Ovuka: Slikarka i iscjeliteljka

Na startu utrke od 20 kilometara u prelijepim Rajkovićima, nedaleko od ulaza u Nacionalni park, bio je i Marko Panić iz Bosanskog Novog.

- Trčao sam prije 14 dana 110 kilometara od Lovrana do Umaga, čak 17 sati i 51 minutu, tako da mi ovih 20 dođe kao blaži trening - uz osmijeh kaže Marko, koji za život zarađuje kao krupije u jednom kasinu.

Na Kozaru je iz Valjeva stigao i frizer Vladimir Panić.

- Svidjela mi se staza, većim dijelom je u šumi, ima hlada – kaže on.

Vadimir Panić: Frizer maratonac

Ljudima poručuje da pokušaju trčati, jer ukoliko ne probaju, neće znati da li to mogu.

A da sigurno prođu staze, brinuo se poznati banjalučki planinar Duško Blažić. S novom funkcijom kontrolora staze, strpljivo je nekim učesnicima pojašnjavao kako da ne zalutaju i kako da se vrate na pravi put.

Najteže je bilo onima koji su noć i dan proveli u trčanju, a na cilj utrke od stotinu kilometara, na Markovicu kod hotela, stigli su jučer, nakon 24 sata. Imali su tek osam stajanja na isto toliko okrepnih stanica.

Turistička promocija

Organizatori, članovi banjalučke organizacije “Kozara - Ultra trail”, kojoj su se pridružila brojna udruženja i amateri sa područja regije, ističu da je Kozara odabrana zbog više razloga.

- To je prelijepa planina, idealna za ovakve vrste utrka. Ovo je i njena turistička promocija, ali i prilika da onima koji ovdje nisu bili, pokažemo šta Kozara nudi - kazali su organizatori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.